Deze soep is geweldig. Vullend, romig, vegan als je dat wilt, simpel en je kunt er veel groenten (en je ei) in kwijt.

ui 2, fijngesneden
knoflook 4, geperst
rode peper 1, fijngesneden
tomatenblokjes 1 blik van 400 gr /  400 gr verse tomaten
groentebouillon 700 ml
pindakaas 3 el
Extra’s: (blikje) mais, taugé (zelf maken: gekiemde mungbonen), kikkererwten, gekookt ei, gebakken tofu, gekookte sperziebonen.

Nodig: staafmixer of blender

Bak in olie de ui glazig. Voeg de knoflook en rode peper toe en bak 3 minuten mee. Voeg de tomatenblokjes, groentebouillon en pindakaas toe en laat 10 min zachtjes koken. Pureer de soep in de blender of met de staafmixer glad.  Vul aan met de extra’s.

Extra’s:

Mungbonen kun je laten ontkiemen*, na een paar dagen (ligt aan de warmte in je keuken) wordt het kleine kronkelige taugé’tjes. Elke dag omspoelen en husselen. De groene velletjes kun je weghalen, maar ik vind het te veel werk.

Je kunt er ook ontkiemde kikkererwten bij doen.* Niet korter dan 24 uur ontkiemen, niet langer dan 3 dagen, althans daarna roken ze bij mij funky.

*Na een kort onderzoek heb ik (samenvattend) dit geleerd: Peulvruchten bevatten lectine, lectine is licht giftig. Maar als je er niet te veel van binnenkrijgt, loopt het allemaal wel los. Door ontkiemen wordt de hoeveelheid lectine minder.