Als dingen stuk gaan, leer je ze beter kennen.

Vanmorgen gebeurde er niks bij het indrukken van de knop van de magnetron. Gisteren begon het apparaat nog vriendelijk te brommen na mijn druk. Nu: stilte.

Afgelopen maand was mijn scooter ook al gestopt met brommen.

Tijd om nader kennis te maken met mijn magnetron.

Vanmorgen deed de magnetron het dus niet meer. En tot mijn eigen verbazing, vond ik het weer interessant. En dat terwijl de niet-werkende knop tussen mij en mijn ochtendkoffie stond.

Eerst check ik maar eens of het stopcontact niet stuk is, door de ovenstekker in het magnetronstopcontact te steken. De oven bromt nog wel.

Voor ik het wist stond ik met een schroevendraaier in de hand naar het binnenwerk te kijken. Hallo hé.

Het is ongelooflijk wat zich aan de binnenkant van de apparaten die we hebben bevindt. Het is zowel veel simpeler dan je denkt. Een magnetron is een krat met metalen buitenkant met 1 ding met kabeltjes bovenop dat god-weet-hoe alles weet te verwarmen. En anderzijds wat ingewikkelder want achter de piepknopjes zitten allemaal printplaatjes en kabeltjes in verschillende kleuren. Wat ze doen is mij niet helemaal duidelijk. Dat hoeft vooralsnog nog niet.

doormeten

Ik weet niet precies wat ik hier moet doen, maar dan … uit een lang vervlogen techniekles .. een terloopse opmerking van mijn elektricienige vader … wie zal het zeggen, maar ik herken… een zekering.

Misschien is die wel stuk.

Mijn vader zegt dat ik die moet doormeten. Ja haha, pap, alsof ik weet wat dat betekent.

Ik blijk met een keramische zekering te maken te hebben, en daarmee ga ik naar de ijzerhandel op de Oudegracht. Die is veel duurder dan de Pramma en de Gaxis, en hier word je altijd echt ontzettend goed geholpen.

De zekering wordt er doorgemeten en die blijkt inderdaad stuk. €1 lichter sta ik volledig geïnformeerd met een glaszekering buiten.

Inmiddels schrijf ik je dit met een kopje warme magnetronkoffie binnen handbereik.

———– nagedachtes———-

– ik wijd mijn relaxte reactie trouwens aan het onder-de-knie krijgen van de groeigerichte leermentaliteit, waar ik hier over uitwijd