Planten houden van lekkere aarde, met smeuïge micro-organismes.

Een paar weken geleden, bij de plantenruilmarkt, kreeg ik van Eva een lege 10-liter-emmer en een kleine emmer met houtskool, “Utrechtse Aarde” stond er op de deksel van de lege emmer. Het was nog niks, maar ik kon er zelf potgrond mee gaan maken.

De weken erop gooide ik regelmatig groenafval in de emmer. Zo nu en dan gooide ik er wat van de houtskool bij, die hadden ze trouwens zelf gemaakt, bonuspunten.

In deze geweldige strip zie je hoe ze het doen:

Nu jouw stappenplan voor eigen potgrond:

Verzamel keukenresten. Geen pitten en zaden want die gaan ontkiemen, zitten ze er toch bij dan groeit er af en toe wat extra’s in je pot, ook niet heel erg.

mijn-emmer

Dit zat in onze emmer.

Hierna de deksel erop en dan 4 weken laten rotten en schimmelen, door de deksel dicht te houden, ruik je er niks van.

kratten-om-te-husselen

Bekleed een lege krat helemaal met karton, gooi er een laagje gewone aarde uit je tuin / gemeenteplantsoen / etc in. Gooi er de inhoud van je emmer in. Spreid het uit, maar raak de randen niet, hou het in het midden. Gooi er nog een laag aarde op, zodat je het helemaal bedekt. Dan komt er minder zuurstof bij, dat is goed.

Laat nog twee maanden staan, schep zo nu en dan om. Klaar!

emmer met potgrond

Nu heb je potgrond! In onze emmer komt een tomatenplant.

Je kunt je emmer ook naar Utrechtse Aarde brengen, dan husselen zij het voor je en krijg je meteen een emmer mee naar huis, zolang er voorraad is.

stapel emmers

Links de lege emmers, rechts lekker vieze volle emmers. Die vooraan is van mij. De letters “Utrechtse Aarde” zijn er al af.

Ze hebben nu nog even een plek op het Westplein, maar zijn naar het zoeken naar een plek waar  1) ze hun potgrond kunnen maken 2) ze hun houtkooloven kunnen zetten én 3) waar de grond meteen gebruikt kan worden, dus bij een moestuin, moestuinvereniging, kas etc etc. Liefst centraal gelegen in Utrecht, zodat het voor veel mensen bereikbaar is. Weet jij nog een goeie plek voor ze?

eavan en nyneke

Dit zijn de aarde makers

Waarom ze het doen? Omdat ze mensen willen leren hoe makkelijk het is om zelf potgrond te maken. Vrouwen naar mijn hart.

linkeritus:

http://aktiebureau.nl/formats/utrechtseaarde.html
http://www.utrechtse-aarde.nl/
https://www.facebook.com/groups/utrechtseaarde