DSC_0067Op de dag dat de winter begint was het culinaire evenement “Vol van Smaak” in de prachtige werkspoorkathedraal in Utrecht. Meneer T en ik gaven er een workshop zuurkool-maken en tussendoor lieten we iedereen de verschillende soorten en stadia van zuurkool liet proeven: 2 weken oud, 4 weken oud, 3 maanden oud, een ongepasteuriseerde zuurkool uit de biowinkel, een gepasteuriseerde zuurkool uit een zakje en kimchi uit een blikje.

Een groot jaar geleden maakte mijn vriendin Maya een gerechtje voor ons klaar met verse, rauwe zuurkool. Ik wist niet wat ik meemaakte. Het was ongepasteuriseerd en zo veel lekkerder dan ik van zuurkool gewend was. Een paar maanden later liepen we tegen een zuurkoolworkshop aan bij Rotterdamse Oogst, wederom verbaasde zuurkool: wat was dat makkelijk om te maken.  (lees hier dat hele verhaal, plus het recept voor zuurkool)Het was heel gaaf om samen met meneer T die kennis (en nog wat bijgeleerde dingen) door te geven.

In de workshop leerde iedereen de basis van zuurkool-maken en daarna experimenteerden we zelf met kruiden en andere toevoegingen, heel veel deelnemers probeerden pittige zuurkool te maken, die een beetje lijken op het Koreaanse kimchi.  Zuurkool moet minstens 2 weken rijpen, dus zijn de gemaakte potjes zuurkolen op 4 januari (vandaag!) klaar om gegeten te worden. Maar zuurkool kan nog veel langer rijpen. Bij de smaaktest die we deden zeiden de meeste mensen dat ze de 3 maanden oude  zuurkool het lekkerst vonden, dus dan moet je wachten met proeven tot de volgende Vol van Smaak, die is mooi aan het begin van de lente, op 22 maart.
Ik hoop dat de deelnemers van de workshop ook naar die editie komen en dat we dan de experimentele zuurkolen met elkaar kunnen proeven.

 

DSC_0030

Zij komen nu aan.

DSC_0032

lekker hangen

lege potten

Vrienden en familieleden spaarden allemaal lege potjes voor de workshop.

proeverij

Deze vier zuurkolen lagen voor het grijpen.

DSC_0112

Het werd heel mooi en sfeervol donker daar.

DSC_0102

Potjes moet je wel goed labelen.

DSC_0099

Marloes  was trots

DSC_0096

DSC_0016

Uw zuurkoolworkshopleider mevrouw T.

DSC_0085

DSC_0083

 

Benieuwd naar het filmpje van Vol van Smaak?
Hier staan mooie foto’s van Lisa van den Boom en een kort interview met organisator Bart.
Hier staat de blog van Marloes “Spruitjes zijn niet vies”, een van de deelnemers.