zonder super alleen nog markt

We moeten nu dus naar de markt, hadden we bedacht. Op vrijdag is de biologische markt op het Vredenburgplein. Ik ben er maar een of twee keer geweest. Het was fijn dat er zulke leuke mensen stonden, dat er allerlei mensen stonden te kletsen, dat er lekkere groenten en heerlijke broden, geweldige kazen waren. En toch ging ik (met mijn grote voorliefde voor markten) er niet vaker heen. Waarom niet? Waarschijnlijk omdat de biologische markt alleen op vrijdag is en dan moet ik dus op vrijdag naar het centrum, tussen 10 en 17 uur. (De gewone warenmarkt is ook op woensdag en zaterdag, echt lang zo goed of gezellig niet, dus daar voel ik helemaal geen behoefte aan.) Je moet dus dán naar de markt en het is gek om te merken dat dat dus een probleem is. Dat je heel vaak op vrijdag precies iets anders te doen hebt, of vergeet dat de markt dán is en je dus dán moet gaan.

Zo merk ik weer dat ik enorm verwend ben door de supermarkt want die is altijd open. Maar is het echt verwennerij? Daaraan ben ik al een tijdje ernstig aan het twijfelen. Het voordeel van de supermarkt is dat alles er op één plek te krijgen is, een zogenaamde one-stop-shop. Handig want dan hoef je niet naar allerlei verschillende winkels. En de openingstijden. Wauw. Die zijn ruim. In Utrecht kun je tot 22 uur in de avond je bekertje slagroom of je puur-en-passie brood kopen. Als je bereid bent naar de Amsterdamsestraatweg te fietsen kun je zelfs tot 24 uur boodschappen doen. Super handig! Of niet? Want je hoeft dus nooit meer iets te plannen en ik begin het vermoeden te krijgen dat het juist heel handig is om vooruit te denken.

We zijn er nu mee aan het oefenen. We maken een lijstje met de dingen die we gaan eten komende week en dan maken we daarmee een boodschappenlijstje. Dat waren voor mij altijd die gekke papiertjes met rare spelfouten en soms afwasdruiprekdingen die je in je boodschappenmandje vond. Meneer T maakte ze wel vaker en hield zich er dan ook aan. Dan kom je nooit thuis met een 4 pakken suiker (in de vorm van chocokoekjes, brood of Nutella) omdat ze in de bonus zijn.

Ik moest op deze vrijdag precies werken! Ik hoef nooit te werken! Ben zelden gebonden aan vaste tijden, deze dag dus wel. De markt start om 10 uur, maar ik gokte erop dat het geen Kruidvat was, waarbij Chantal tot op de seconde 10 uur afwacht om dan pas de deur open te draaien.

Ik mocht inderdaad al vóór 10 uur groenten uitzoeken. De groentenkraam was heel mooi aangekleed. De jongen die er werkte was een frisse 20er die het niet vreselijk leek te vinden dat ‘ie daar was. Ze hadden alle denkbare groenten (wat een beetje gek is, midden in de winter, maar in tegenstelling tot wat ze altijd zeggen is biologisch lang niet altijd logisch. Nu tomaten kunnen kopen in Utrecht vind ik zelfs verre van logisch, maar dat weerhoudt me niet altijd).

Ik ben zo trots: ik had mijn eigen tasjes meegenomen. Niet alleen om de boodschappen in te vervoeren – dat lukt inmiddels wel vaker – nee, de zakjes om de groenten in te doen! De uien zitten dus niet in een papieren zak die ik meteen weer weggooi, of in zo’n plastic netje. Ze zitten netjes in m’n eigen tasje, dat ik kan wassen na een paar keer gebruiken. Helaas zitten de wortels wel in een papieren zakje, want ik dacht er dus toch net te laat aan om een tasje aan te geven. Maar de uien zijn gelukt.

Ik kocht ook een komkommer waar ik per ongeluk 1,65€ voor betaalde. Ik dacht dat dat de kiloprijs was! Ik was niet bij machte om nog te zeggen: “ben je betoeterd? Laat dan maar!”, hij stond namelijk op mijn boodschappenlijstje. Ik moest wel. Ik zal binnenkort nog eens een boekje open doen over de kosten van supermarktloos eten, het is niet enkel komkommer* en kwel.

Daarna draaide ik me om naar de bakker die ook zonder Kruidvat-neigingen brood stond te snijden om half 10. De broden die ze daar hebben liggen zien er allemaal zo ontzettend mooi, lekker, ambachtelijk en Frans uit, dat is echt absurd. En die man die me hielp, dat was zo’n knappe 50er. Zo een die je met zijn grijsblauwe ogen tot diep in je ziel aankijkt terwijl hij je vertelt dat je brood €2,90 kost en je veel plezier wenst met het nuttigen ervan.

Ik had wind mee, dat was fijn want je woei echt bijna uit je sokken deze vrijdag. Ik was trots dat ik zelfs met mijn drukke schema (ik heb deze week dus 1 dag van 10-18 gewerkt –  ik heb vakantie nl.)  naar de markt was gegaan. Ik kan me voorstellen dat het voormensen met strakkere werktijden echt veel moeilijker is. Maar het moet kunnen.

Op mijn werk aangekomen bedacht ik dat ik de pompoen voor de soep morgen was vergeten. Die stond niet op het lijssie. Gelukkig is er op vrijdag is er ook een groentenboertje in Oog in Al,  bij het “winkelcentrum”, die is niet biologisch maar dichterbijisch en daar kon meneer T nog mooi even naar toe.

 

Hierin beschreven voordelen van supermarktloosleven:

– blijer personeel
– flexibelere houding tov openingstijden
– mogelijkheid tot kiezen van eigen hoeveelheden en eigen verpakking

 

* sorry

← Vorig bericht

Volgend bericht →

3 Reacties

  1. Ik komkommer* niet meer bij van hetblachen!!

    *niet sorry

  2. Mevrouw T

    leuk :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *