Er zijn zo ontzettend veel dingen te koop die je ZO gemakkelijk zelf kunt maken.

Soms is het een kwestie van tijdsbesparing, maar in sommige extreme gevallen probeert de voedingsindustrie je zo onwetend mogelijk te houden, je zo lui mogelijk te laten voelen, je zo onkundig in te schatten. Je gaat bijna geloven dat je het niet zelf kan.

Je kunt het zelf.

In 2010 ging ik markten organiseren waar mensen zelfgemaakte dingen verkochten. Het was een succes en al snel gingen mensen denken dat ik álles zelf maakte. Dat was helemaal niet.

Maar door die verwachting ging ik er steeds vaker over nadenken of ik zelf dingen kon maken. Kon ik zelf chocomelk maken? Ja. Kon ik zelf gloeiwijn maken? Ja. Kon ik zelf limonade maken? Siroop? Mueslirepen? Cruesli? Pindakaas? Chocoladepasta? Zuurkool? Ja. Ja. Ja. Ja. Ja. Ja.

Zelf maken bleek vaak zo ontzettend veel gemakkelijker dan ik gedacht had. Daarom ging ik steeds meer zelf maken. Zo kon ik zelf bepalen waar iets naar smaakte, kon ik variëren met de hoeveelheden van de ingrediënten. Ik voelde me enorm machtig.

Laatst ging ik scones maken, hartjes scones – super snoezig. Het zelfrijzend bakmeel was op. Daar kwam ik achter toen ik de ingrediënten al gemixt had, tot aan mijn polsen in het deeg zat en de ingrediëntenlijst nog eens goed las. Ik had bloem gebruikt, geen bakmeel. Ik moest dus (mijn handen wassen en) zelf zelfrijzend bakmeel maken. Uiteraard was het heel gemakkelijk.

Zo gemakkelijk dat ik dacht: dat is bijna fraude om te verkopen in de supermarkt. Zomaar mensen laten denken dat het iets bijzonders is terwijl het enkel bloem met bakpoeder is en soms een beetje zout.

Zelfrijzend bakmeel maak je zo:

(witte) bloem
4,5 % bakpoeder
ev. 1% zout

(bron)

Hoef je daar ook al niet meer voor naar de supermarkt!

Vergeet je net als ik altijd wat het verschil is tussen bakpoeder en baking soda? Hier staat het verschil (goed beschreven) daar vind je ook een beschrijving van hoe je van baking soda bakpoeder kan maken, voor als je er bij het bakken achter komen dat zelfs je bakpoeder op is.