Wikipedia luisteren

Vorige week bereikte mij het heuglijke nieuws dat een aantal artikelen op Wikipedia niet alleen te lezen zijn, maar ook te luisteren. De ingesproken artikelen zijn, net als de rest van Wikipedia, toegevoegd door gebruikers. Iedereen kan dus artikelen inspreken! 

Zodra ik het hoorde, wilde ik het ook doen.

Een handvol mensen voegt audiobestanden toe aan Wikipedia. Één jongeman, ‘jcb’, zijn echte naam is Johan Bos, heeft honderden artikelen ingesproken. Zijn toewijding vind ik echt heel tof. Ik kan me zó voorstellen hoe je denkt: ik wil iets doen dat ertoe doet. Hij heeft een heel herkenbare, monotone stem, daar krijgt hij soms wat commentaar op. Gelukkig laat hij zich daar niet door weerhouden. Hij heeft de meeste Nederlandstalige artikelen ingesproken. 

Wat beweegredenen van insprekers zijn, daar kom je niet altijd achter, maar nieuwsgierig word je er wel van. Zo is er een gebruiker “Roestje” die een artikel insprak over de Rioni, de voornaamste rivier in West-Georgië. Waarom die ene rivier????  Luister hier naar het artikel “de Rioni”.

Ondanks dat middelbare school docenten blijven stellen dat Wikipedia niet als bron mag worden gebruikt, is het wél een belangrijke bron van informatie van mensen over de hele wereld. Er staat zo ongelooflijk veel informatie op, en alles wordt door een enthousiaste hard kern, belanghebbenden, en toevallige passanten bijgehouden. Ik denk dat iedereen met toegang tot internet, wel eens op Wikipedia komt. 

Ik ben blij met het gigantische, door gebruikers gemaakte, geweldige project. Dus ja, ik heb me laatst ook laten verleiden tot het betalen van €2, zodat het weer eventjes gered is. Buiten her en der een spelfout weghalen of een rare zin corrigeren als ik er op zoek naar informatie was, was ik nooit actief betrokken bij de inhoud, tot nu! Ik wilde audio toevoegen.

Audio maakt de inhoud beter bereikbaar voor blinden, slechtzienden, mensen met dyslectie of analfabetisme en mensen met slaapproblemen. Ik doe mee!

Wikipedivla

Binnenkort gaan Pauline en ik weer een editie van de Vlabar doen. Het is een raar project waarbij we met mensen die mee willen doen een “vlabar” beginnen. Iedereen moet meewerken: vla maken, vla versieren, vladecoratie verzamelen, slagroom kloppen, vla in rare kleuren verven, vla uitdelen, woordgrappen bedenken met vla. Het is een felgekleurd, chaotisch feest waarbij aan het einde de vla vaak uit je oren komt. Lees hier over een editie van de Vlabar in Utrecht.

Gepreoccupeerd als we waren door vla, besloten we dit weekend dus maar alle artikelen op wikipedia over vla en dingen die lijken op vla in te spreken, YOLO tenslotte. We hadden een avond lang plezier.

Mijn/onze ingesproken artikelen kun je op wikipedia beluisteren. We noemen dit hoekje van de encyclopedie uiteraard “WIKIPEDIVLA”.

Bavarois

Crème Brûlée

Pudding

Vanillevla

Vla 

Vlaflip 

Yoghurt

 

Mocht je deze ingesproken Wikipedia-artikelen willen gebruiken om mee in slaap te vallen (altijd prijs: slim worden of slapen!) dan raad ik het artikel over ‘Yoghurt’ aan, dat is het langst.

Ga jij ook een artikel inspreken op Wikipedia?

Het is leuk om te doen, maar het heeft wel wat voeten in de aarde. Op de site van Wikipedia staat het goed beschreven. Ik heb er nog wat kleine dingen aan toe te voegen:

Om te beginnen hier op Wikipedia staan alle instructies voor het voorlezen van wikipedia artikelen

  1. Volg alle stappen op de instructiepagina nauwkeurig op, dan komt het helemaal goed.
  2. Kies een artikel dat nog niet ingesproken is, als er geen afspeellink op de wiki-pagina van jouw keus staat, is deze nog niet ingesproken. Alle artikelen die zijn ingesproken, staan in deze lijst.
  3. Je hebt geen speciaal opname apparaat nodig, met je computer of telefoon kan het meestal al wel. Neem je fragment op in een stille ruimte, met weinig/geen achtergrondgeluid.
  4. Zorg dat het bestand op je computer staat, bewerk het met het open source (en gratis) audiobewerkingsprogramma Audacity. Niet alle bestandsformaten (zoals de .mp4 die ik kreeg na het inspreken op een iPhone) kunnen direct worden gebruikt. Je hebt daarvoor een plugin nodig, die kun je makkelijk downloaden als je Audacity hebt: bestand > bibliotheken>FFmpeg-bibliotheek downloaden
  5. Audio bewerken: Ik hoorde een aantal KLIKjes in een van mijn bestanden, iemand had met iets geklikt of getikt tijdens het opnemen, die heb ik eruit gehaald door effecten > klikverwijdering. Kleine moeite, groot plezier voor de luisteraar.
    Verder heb ik de audio wat ingekort, soms zetten we de audio opname net te laat stil, zonde van de opslagruimte op de servers van Wikipedia.

    Je exporteert het bestand als .ogg bestand met een meta-beschrijving. Spreek je meerdere artikelen in dan is het elke keer invullen van die meta-data tijdrovend. Je kunt dan de eerste keer de meta-data als sjabloon opslaan, noem ze bijv.  “wikipedia.xml” dan hoef je ze niet elke keer helemaal te typen. 
  6. Om het audio bestand weer te geven op de Wikipedia-pagina moet je het aanvullen met de volgende code die je kunt toevoegen helemaal bovenaan het bestand, in de view “Wikicode bewerken”:
    {{Gesproken Wikipedia klein|Nl-NAAMVANARTIKEL-article.ogg}}.  
  7. Aan de lijst met ingesproken artikelen voeg je je nieuwe toevoeging toe. De lijst is alfabetisch, je gebruikt deze schrijfwijze, alle schuingedrukte dingen verander je naar wat bij jou van toepassing is:
    {{Gwls|Artikelnaam|duur van het bestand|aantal Mb|Jouw Gebruikersnaam|permalink naar artikel op dat moment in de tijd dat je het voorlas|datum van uploaden}}
  8. Voeg de eerste keer dat je dit doet, ook je naam toe aan de lijst met mensen die iets hebben bijgedragen
  9. Tot slot kun je ook alle artikelen toevoegen aan je gebruikerspagina, dat deed ik ook.

 

Met collega’s Wikipedia inspreken !
Mij lijkt het geweldig om op je bedrijfsfeest met medewerkers een aantal artikelen in te spreken. We kiezen dan wat artikelen die te maken hebben met het bedrijf en de waarden, gewoontes, producten etc eromheen. We nemen samen de artikelen op, ik zorg voor de nabewerking en het uploaden. 
Lijkt dat je wat? Neem contact op met me voor een offerte

Met scholieren Wikipedia inspreken!
Laat je leerlingen zelf een aantal artikelen toevoegen aan wikipedia. Leg het ze zelf uit, of laat mij komen als gastdocent, dit kan ook op afstand. 
Lijkt dat je wat? Neem contact op met me voor een offerte


Dit is de gesproken versie van het artikel <yoghurt>, zoals het op <20> <juli> <2020> op de Nederlandstalige Wikipedia stond.

Dit was de gesproken versie van het artikel <yoghurt>. Dit bestand valt onder de Creative Commons naamsvermelding gelijkdelen licentie. Lees de voorwaarden voor gebruik op Creative Commons punt nl slash uitleg.

 

← Vorig bericht

Volgend bericht →

1 Reactie

  1. Kirsten

    Weer n geweldig fijne blog, zo wakker worden in de ochtend met n glimlach! Dankjewel Sanne!
    Zo vla halen denk ik. Chocoladevla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *