Zes weken had ik mijn huis uitgeleend aan een vriendin. Ik reisde rond met een rugzak en flexwerkte waar ik kon, ik plande weinig. klik voor alle verhalen over mijn huisloze tijd / klik voor een overzicht

Zes weken had ik mijn huis uitgeleend aan een vriendin. Ik reisde rond met een rugzak en flexwerkte waar ik kon, ik plande weinig. klik voor alle verhalen over mijn huisloze tijd / klik voor een overzicht


Welcome home, zei Marco toen ik eindelijk aankwam in zijn hostel in San Vito Lo Capo.

Een paar maanden vóór ik er arriveerde, had ik negenhonderd kilometer in mijn eentje gefietst door Italië. Mijn vriendin Marie had tegen me gezegd: op Sicilië is een heel fijn hostel met een heel fijne eigenaar, Marco, die moet je ontmoeten. Dus ik boekte een ticket naar Napels zodat ik 1000 kilometer kon fietsen voordat ik aan zou komen bij die fijne plek.

Drie dagen vóór ik mijn fiets in het vliegtuig zette, ontdekte ik dat Marco er helemaal niet was op het moment dat ik aan zou komen. En dat zijn hostel dientengevolge gesloten was. Ik veranderde direct mijn plannen, beleefde fantastische avonturen en schreef een boek over die 900 kilometer en wat er daarna gebeurde.

Maar die fijne plek met die fijne eigenaar bleven aan me knagen. Dus nu ik weer op Sicilië was, zonder duidelijk plan, ging ik er eindelijk heen.

Ik was er al eerder, in San Vito Lo Capo, maar toen zat ik slechts dromerig voor me uit te staren en te denken dat het alleen op dat puntige stukje rots waar ik en mijn reisgenoot waren mooi was. Ik mailde Marco in extase:

Ik mail hem dat ik zo blij ben dat hij hier woont, ook al is hij er niet, omdat ik nu hier ben, door hem. Dat ik zijn zee zo mooi vind, het rotsige puntje waar we nu staan, de grote bergen achter ons. Dat de lucht hier zo mooi is. Ik ben lyrisch. Hij mailt me later terug, hij heeft het begrepen.

[stukje uit mijn fietsreisverhaal & boek]

Wat had ik het mis. Het was nog veel mooier.

Welcome home, zei Marco en hij knuffelde me precies zoals knuffels horen. Nadat hij me mijn slaapzaal en bed had laten zien (ik zou er bijna niet slapen want bijna elke nacht vond ik een prachtige andere plek om mijn ogen te sluiten) vond ik een plekje in de gemeenschappelijke ruimte om te typen. Er moest tenslotte ook nog gewerkt worden die dag.