Op fermentatiefestival Rotzooi vermaakte ik me enorm. Achter de kraampjes stonden alleen maar sympathieke mensen die iets verkochten dat ze zelf hadden gemaakt, heel lekker vonden en wilden dat jij dat ook ging vinden enof waar ze enorm gepassioneerd over waren. Iedereen wilde laten ruiken, proeven, wilde vertellen over hoe, wat, waar, wanneer, hoe lang, waarom en op welke temperatuur. HET WAS GEWELDIG.

Ik had maar 5 uur geslapen omdat ik soms als ik een leuke dag voor de boeg heb al heel vroeg wakker word, wetende dat het te vroeg is maar dan heb ik al zo’nnnnn zin in de dag dat ik niet meer kan slapen. Plus mijn NFF-logees Joris en Jorn zeiden iets tegen elkaar en ik was direct klaarwakker.

Gelukkig was BFF Shammie ook al wakker dus ik bestelde een “capuchon” voor haar in “het dorp” en wachtte rustig tot zij me daar vergezelde.

Dit is een beeldverslag. Met woorden. Een verslag dus. Maar dan fragmentarisch.

De dag begon zo stralend, zonder wolken, met zonnebrillen overal.

bord-van-rotzooi

Aankomst: zon, bordjes en een tafel waarop je je moeders achter kon laten. hoehihahaha. (Moeders, zo noemen ze hier substanties waarmee je een nieuwe fermentatie start.)

We hadden ons vooraf ingeschreven voor workshops, gelukkig maar want nu was alles al vol. Ik had me ingeschreven voor Pickles en Azijn (nice) en Kimchi (vast super nice maar hij was om 18 uur pas, maar ik was om 16 uur al moe (slaapgebrek) en hongerig (avondetengebrek) en we gingen naar huis, dus dat moet ik later nog leren maken).

mediamatic-locatie

De locatie: Mediamatic, Amsterdam
De dag: 25 september 2016
Gezelschap: Shammie, Arjen, Latara en ik.


hele-grote-kolen

Hele grote kolen, hahahhihi.

deze-man-maakt-zuurkool

De kolen en de man die ze zuur gaat maken. Voor die workshop  schreef ik me niet in vanwege.

almost-virgin-mary

Lekker en een geweldig label, hun rode worteldrank was ook briljant.

deze-kraam-was-zo-lekker goldstar-deli

Deze kraam van Goldstar Deli. Lekker vaag. Lekker lekker. Ze maakten het liefste alles zelf (IK OOK!!honderdelf1111!).  Ik wilde hier meteen lunchen en dat kon gelukkig. Volgende slide.

zij-maakt-mijn-makreel-en-is-een-leuke-vrouw

Ze maakt een broodje met makreel voor me.

jalapeno-en-zelfgemaakte-geitenkaas-met-zelfgemaakt-brood-en-ingemaakte-walnoten

“Piemeltjesheet” geloof ik.

op-het-randje

Deze man achter een kraam balanceerde de hele dag op het randje. Ik maakte een droge foto van hem, voor het geval hij nat zou worden. Hij bleef op het droge.

meneer-verrot-lekker

 Nu staat hij – Christian toepasselijke fermentatieachternaam Weij – van het boek “Verrot Lekker” achter zijn kraam, maar later geeft hij de workshop Pickels en Azijn.

gepickelde-bietjes-met-ciderazijn-nomnomnomDie was erg interessant en ik leerde wat dingen! Deze bietjes waren lekker en ingemaakt met ciderazijn. Die hij zelf had gemaakt, natuurlijk. Ik weet nu ook ongeveer hoe ik azijn moet maken. Ik maakte geen aantekeningen.


mijn-pickles

Mijn potje met zeewater (dat is goed pekelwater) en groenten. Over 4 dagen zijn ze al lekkerder dan ze waren.

mevrouw-pekelzout

Deze dame maakt pekelzouten: ze verdampt het water van gepekelde groenten en stopt het smaakvolle zout dat overblijft in potjes. Ik heb het niet geproefd maar vind het een goed idee.

tempeh-van-zwarte-bonen-uit-nederlandTempeh van zwarte (Nederlandse) bonen. Wat een schoonheid. Ik wil dit opeten. En zelf maken. Op volgorde van prioriteit.


nog-een-starter-aah

Oh nee, een yoghurt starter, nog een huisdier om te voeden! Ik heb nog steeds niet besloten of ik weer een cyclus van voeden en opeten van een nieuw fermentaat aankan. Dus zit het zakje lauwe yoghurt nog onderin mijn tas. (dotdotdot)

natto

Hij eet dit elke ochtend. Het is heel gezond. Ik durfde het niet te proeven. Het is “natto”. Shammie kocht het voor in haar smoothie maar ze heeft nu al 2 dagen “toevallig” geen smoothie gedronken ’s ochtends.

Oh weet je nog deze:

ingemaakte-wortels

Die linksboven heb ik voor de gelegenheid open gemaakt en die smaakt ENORM naar knoflook en die is heel erg lekker. Zo maakte ik die. Overigens heb ik de rechter, die open was en enorm ging schimmelen toch weggegooid.