Dit is de bowiea die ik in 2016 kreeg.

Na een weelderige lente stief ze af. Ze werd weer gewoon een rare groene bol. Ze groeide de afgelopen elf weken met een klein puntje, naar een stengel, die kon al snel haar eigen gewicht niet meer dragen. Ze lag op de vensterbank, wilde maar groeien en groeien. Kreeg een paar weken geleden een touwtje. Nu draait ze steeds haar puntje naar het licht achter haar, bij het raam. Maar ik vouw haar voorzichtig om een touwtje. Groei maar deze kant op.

Als ik haar niet zou leiden, zou ze een plantig, groen nestje bouwen. Zou ze zichzelf verstrengelen in haar eigen strengels, maar ik leid haar op. Zo kruipt ze richting het plafond. Als ze zo doorgaat, kan ik straks onder haar slapen. Voort plant!

De Bowiea volubilis kan in de volle zon, met matige hoeveelheden water toe. In de zomer gaat ze in zomerslaap (dan geen water geven).

Vermeerderen kan door de bollen te delen (dat durf ik niet) of uit zaad (waar is het zaad?). Als de bol groeit en daardoor gaat vervellen groeien soms aan de binnenkant van dat vel kleine bolletjes, die opnieuw geplant kunnen worden (ze begint te vervellen, zie foto!).

De bol moet boven de grond worden gezet in een niet te grote pot. Als men de plant voor het raam plaatst en erboven een draad spant, dan zullen de uitlopers zich erlangs gaan slingeren en vertakken. Op deze wijze vormt zich de ‘vitrage’. Of men kan de uitlopers over het bed spannen om zo een plantenhemel te creëren.

bron: wikipedia, laatste zin zelf bijbedacht.
5 feb 2020

De meeste van mijn planten blijven anoniem in mijn huis. Zowel meneer T (ex) als Steven (geen ex, kusjes) zijn dol op planten en mogen er graag ontzettend veel over weten. Ze weten namen, waterbehoefte, familie, de zaaitijd en de ziektes. Bij beide heren zag ik in mijn relatie met hen hún plantenliefde en -kennis opbloeien. Zegt dat iets over mij?

Op mijn instagram kun je bij de hoogtepunten zien hoe prachtig ze groeit (ook als je daar geen account hebt).

Jij-ook-ja? Ze heeft zich tot nog toe niet voortgeplant. Wil je een nakomeling mocht ze aan het voortplanten slaan, zet hieronder dan iets van die strekking.