Update 2016: de verpakkingslozewinkel is inmiddels voorgoed gesloten

In Utrecht aan de Twijnstraat is sinds kort een verpakkingsloze winkel: de bag&buy. Natuurlijk ging ik daar heen om te kijken hoe dat werkt.

Zo werkt het:

uitleg

Je neemt je eigen verpakkingen mee, een tas vol zakjes, doosjes, bakjes, potjes. Die weeg je eerst, dat gewicht wordt afgetrokken van het gewicht van de inhoud, waar je ook een sticker voor plakt.

Je kunt er ook potjes en zakjes kopen, voor wie een eigen bakje of zakje vergeet mee te nemen. Schiet dat het doel voorbij? Niet helemaal, je koopt in elk geval wat je nodig hebt in plaats van wat iemand anders denkt dat een gemiddelde gebruiker wil of moet kopen. En de volgende keer neem je natuurlijk wél je eigen potje mee.

Het aanbod is goed, maar ik waarschuw je vast: je gaat dingen missen. Er zijn geen yoghurts met vruchten (maar wel yoghurt en gedroogde vruchten), er zijn geen pastasauzen, er zijn nog meer dingen niet. Je zult je boodschappen moeten aanvullen met producten van de andere ondernemers in de Twijnstraat. Gelukkig zitten daar: PersePolis met veel groenten, verse kruiden en champignons, meerdere bakkers, een slager en een viswinkel. En voor de liefhbebber ook nog een AH en een EkoPlaza. En een biologische Albert Heijn, maar dat is een soort hele slechte grap.

Een kleine greep uit wat ze wel hebben:

Je kunt online (nog) niet terugvinden wat ze allemaal verkopen, dus je moet er even naartoe om te kijken. Hier staat wel een overzicht met productgroepen.

Ze hebben er twee geweldige apparaten.

pindakaasEr is een pindakaasmachine waarmee je verse pindakaas kunt maken. Dit is een enorme rage inmiddels, de man op de foto is de baas van Wenutbutter, hij vertelde dat de pindakaasmachines niet aan te slepen zijn. Ik juich initiatieven toe die laten zien hoe gemakkelijk dingen zelf te maken zijn en ik hou van producten waarvan ik weet hoe en met wat ze gemaakt zijn, omdat ik dan meer zicht heb op wat er in zit. In de meeste pindakazen (Calvé bijvoorbeeld) zit een aardig percentage plantaardig vet, daar wordt het smeuïger door. Een deel daarvan is palmvet en dat is stoute boel.

mechanische koeEr is ook een mechanische koe, als je op een knop drukt, komt er yoghurt uit. Die yoghurt is ontegenzeglijk lekker, maar ongelooflijk duur: reken op ca. €4 per liter. Toen mijn fles leeg was zat er nog voor €0,50 aan de randen, dat heb ik opgelost in water en opgedronken. Zuinigheid met vlijt.

Het is een fijne winkel, waar je rustig kunt rondkijken. Je kunt er ook koffie drinken. De mensen die er werken, werken er uit overtuiging, dat levert een fijne sfeer op.

Wil jij ook verpakkingsloos winkelen?

Update 2016: de verpakkingslozewinkel is inmiddels voorgoed gesloten