Bij ons in huis was er -toen ik er kwam wonen- een functionerende vaatwasser. Dat was heerlijk want: twee mensen en één vaatwasser dat was een ongekende luxe. In mijn tijd in een studentenhuis (waar we ook een vaatwasser hadden) was het ook een ongekende luxe toen we een vaatwasser kregen. Ik was in eerste instantie tégen de vaatwasser vanwege waterverspilling maar waardeerde al snel het vaker lege aanrecht. Het ding zat helaas bijna altijd vol met iemand anders’ vuile of schone vaat, en regelmatig met een combinatie van beide. Op nalaten uit te ruimen stonden sancties, die nooit werden nageleefd. Maar in ons eigen huisje: alle vaat die er in stond, was van ons en óf schoon óf vies. Geen combi.

Na een paar maanden rook het ineens naar gebakken vergiet in ons gootsteenkastje. Onder in de keuken was iets enorm doorgebrand, de afwasmachine gaf geen sjoegge meer.

Nu is mijn vader elektricien en derhalve heb ik zelf totaal geen verstand van elektra. Hij lost “dat soort dingen” altijd voor ons (mijn broertje, zusje en stiefbroer en -zus en aanhang) op. Maar mijn vader woont helemaal in Brabant, dus die bel ik niet zomaar om “dit soort ding” op te komen lossen. Ik was toen gelukkig bijna jarig dus ik vroeg een gerepareerde vaatwasser als verjaardagscadeau. Hij kwam, dook onder het aanrecht, verving iets elektrisch, en sloot de vaatwasser weer aan.

Het werkte nog steeds niet, er was meer mis mee dan datgene dat de geur van verbrand vergiet veroorzaakte. We peuterden toen zelf nog een keer aan de pomp om iets te proberen op te lossen. We hadden er een youtubefilmpje over gevonden. Uiteindelijk gaven we het maar op. We konden een monteur inhuren of een nieuwe vaatwasser kopen, maar we zijn maar met z’n tweeën. Zoveel afwas hebben we niet.

Dachten we. Al snel heeft meneer T grondig de bezem door de servieskast gehaald, want hoe minder bekers er zijn, hoe minder er vies worden gemaakt. Als je 12 borden tot je beschikking hebt, maak je er ook 12 vies. We hebben er dus maar 4 binnen handbereik, de rest bewaren we voor gelegenheden.

Het bevalt ons prima, zonder vaatwasmachine. Het is een beetje zonde van al die ruimte onder het aanrecht, waar nu die kapotte vaatwasser staat. Soms gebruik ik de ruimte als opbergruimte –  en ben bijgevolg datgene een week later kwijt omdat ik niet zoek in de vaatwasser. Het loze ding is ingebouwd en ondersteund het aanrechtblad, dus we kunnen hem ook niet weghalen. Tenzij we echt maatregelen gaan nemen en dingen gaan stutten en dan ergens een pff. Ik word al moe bij de gedachte, laat die vaatwasser maar lekker zitten niksen daar. De mensen die hier na ons komen wonen, mogen er over nadenken.