vaatdoekverzoek

Meneer T ziet soms geen andere uitweg.

Als hij haast heeft, of we hebben al 3 dagen geen wc-papier meer en de tissues raken op, dan gaat hij niet enorm omfietsen, dan gaat hij naar de Albert Heijn om de hoek.

Ik vind het vreselijk want ik sjouw me de hele week de brokken omdat ik me nu eenmaal voor heb genomen om niet naar de supermarkt te gaan.

Hij koopt er geen eten, alleen die dingen die lastiger te krijgen zijn als je niet naar de supermarkt gaat: non-food. Zoals toiletpapier en vaatdoekjes.

Hij heeft ooit besloten dat de sponsdoekjes van de Albert Heijn de allerfijnste  vaatdoekjes zijn. Daarna hoefde hij nooit meer na te denken over doekjes want hij had al gekozen.

Toen ik erbij kwam wonen, begon ik zelf doekjes te breien van katoen (die oranje met het hartje op de foto is er zo een), waarmee we het aanrecht schoon kunnen houden. Maar hij gebruikt ze niet. Niemand gebruikt ze! Ik gaf een aantal vrienden ook zo’n doekje cadeau, ze gebruiken ze allemaal als pannenlap, als doekje gebruiken vinden ze zonde.

De sponsdoekjes gaan steeds in de was en dan drogen ze kei hard op. Na een paar keer wassen gaan ze de prullenbak in. Ik vind dat pas zonde, moet ik weer nieuwe doekjes kopen.

Dat kopen kwam er niet van en meneer T wilde de keuken toch wel weer eens schoonmaken, niet met die oranje doek. Ik kan zulke dingen enorm uitstellen omdat ik van plan ben om een alternatief te bedenken en tot die tijd .. gebeurt .. er .. weinig. “Oh ja doekjes” denk ik bij het misgrijpen “moet nog een alternatief bedenken”. Er komt weer een andere gedachte en de doekjes zijn vergeten.

Meneer T sprong op de fiets en kwam met de duivelsbuit thuis: toiletpapier en sponsdoekjes. Niet eens paprika chips! Als je er toch bent! Laat je dan gaan! Neem die vieze vreselijke chipsen mee! Maar ik zei dat het goed was dat hij niets eetbaars had gekocht en daar zat natuurlijk wel wat in.

Meteen blonk alles wat maar blonken kon.

Het viel wel op dat de doekjes anders van structuur waren. Ik pak de foto er nog even bij, zodat we ze nader kunnen bestuderen. De bovenste twee lagen nog in ons gootsteenkastje: een gebreid doekje dat zonde is om te gebruiken en een blauw sponsdoekje, één maal gewassen.

vaatdoekjes s

Daaronder liggen twee van de nieuwe doekjes. Geel is gewassen, roze is ongewassen.

Het was al een paar maanden geleden dat we voor het laatst van die doekjes kochten. Het viel enorm op dat de nieuwere doekjes veel dunner waren dan de oude (zelfs wannner de oude al een keer gewassen was). Na het wassen blijft er helemaal weinig van over, het gele doekje is heel dun en enorm gekrompen.

De schande! Hebben ze de kwaliteit van de doekjes ineens enorm verslechterd bij de Albert Heijn. De boeven. Zoals wij dat vroeger noemden: kwalitatief uitermate teleurstellend.

Verbaast het me? Jep. Nog altijd. Als grote keten heb je de kans om met hele kleine ingrepen enorme veranderingen te weeg te brengen. Elke gram plastic die je bespaart in een verpakking, vertegenwoordigd honderdduizenden grammen plastic omdat zij op zo’n onvoorstelbaar grote schaal opereren.

Niet standaard je kassabonnen printen is niet meer genoeg, tijd voor een paar (nee: honderdduizend) nieuwe kleine verbeteringen die op grote schaal enorme verschillen maken.

Helaas doet de Albert Heijn het hier andersom: mensen kopen die doekjes toch wel, ondanks de kwaliteit. Zij kunnen -door de kwaliteit te veranderen- waarschijnlijk honderduizenden euro’s besparen. En dat is het altijd weer: het gaat alleen maar om geld. Jouw geld, pampampammm ().

Bij deze een verzoek om goed poetsende vaatdoekjes die lang meegaan.

← Vorig bericht

Volgend bericht →

5 Reacties

 1. Bij de ekoplaza verkopen ze witte stoffen doeken als een soort vaat-/stofdoek (misschien hebben ze die ook ergens anders). Die heb ik al heel lang en zijn handig te wassen. Alleen dat ze wit zijn is een klein nadeel..

 2. hetiszoalshetis/Marga

  Hoi, leuke blog heb je!
  Vaatdoekjes: Poos terug kreeg ik hele grote handdoeken . Uit 1 zo’n handdoek heb ik 20 vaatdoekjes kunnen maken. De andere handdoek ligt nog te wachten. Maar de bedoeling is om ook daar 20 doekjes van te maken.Ideaal vind ik ze.

  • Mevrouw T

   Goed idee, gewoon handdoeken ombouwen. Wat logisch eigenlijk!

  • Hallo

   Hoe maak je ze dan? Met een lockmachine? En hoe groot
   Maak je ze? Ik heb ze ook wel gemaakt maar suf genoeg deze lading niet afgewerkt en dat is dus geen succes
   Mvg Annet

   • Mevrouw T

    Kun je ze niet op de naaimachine afwerken met een zigzagsteek? (bij gebrek aan lockmachine)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *