In ons boekje lees je genoeg over het verzorgen van je trostomatenplant. Vragen? Reageer hieronder, meneer T helpt je graag.

De tomaten die we vandaag weggeven kregen we van Lo. Zij had een grote bak vol gezaaid en had heel veel over en meneer T wilde graag planten weggeven tijdens de geluksroute, zo werden de planten van Lo ineens expliciet geluksplanten. Wat het precies voor tomaten zijn weten we niet helemaal zeker.

 

Lees hier het hele verhaal over hoe we bedachten om dit boekje te maken en hoe we het uiteindelijk maakten.

Dee was zo aardig om de tekst van het boekje voor iedereen uit te typen:

Lycopersicon lycopersicum

Trostomaat instructies

2. Jouw TrosTomaat

Zet de tomaat in een ruime pot. Geef regelmatig water, maar niet te veel tegelijk; zeker niet als de plant vruchten heeft, dan kunnen ze barsten.

“HOUD DE DIEF!” Je moet een tomaat altijd “dieven”, dat is het verwijderen van scheuten die tussen blad en stengel groeien (zie P1). Doe dit wekelijks. Laat je dieven groeien dan maakt de plant meer blad en minder vrucht. TOPPIE Knip de top uit de plant als deze 5 trossen heeft. Snoei de trossen terug tot 8 tomaten per tros, doe je dat niet dan eindig je met véél kleinere tomaatjes die soms niet rijp worden. De tomaten RIJPEN van onder naar boven aan de plant.

Een tomaat heeft steun nodig, bijv. aan een bamboe-stok. Van origine is het nl. een kruipende plant. Door de plant de hoogte in te helpen voorkom je ziektes & vochtschade. Als een tros rijp is, kan het blad van de plant tot aan de volgende tros verwijderd worden. Dit geeft licht & lucht. Geef de plant regelmatig mest, +/- eens in de 2 weken. Hou de plant (het blad) zo droog mogelijk, als het blad vochtig wordt kan dit tot schimmelziektes leiden, waaraan de hele plant binnen een paar dagen kan bezwijken. Zet de plant op een zonnige, warme plek. Liefst onder een afdak of onder een (plastic) koepel of kas. Verse tomaten, net van de plant zijn een genot voor je tong.

3. Kennis: een tomaat is fruit, géén groente!

Wijsheid: een tomaat hoort niet in een fruitsalade of wel?? Experimentje???

5. Recept: MINESTRONESOEP

Lavas, Tijm, Laurier, Oranje wortel, Courgette, Tomaat, Gele wortel, Rozemarijn, Marjolein, Rode paprika, Erwten, Bleekselderij, Broccoli
In blokjes van ca. 5 x 5 cm. Fruiten in olie. Water erbij, net onder. Naar smaak bouillon. Vermicelli erbij.  Koken. Eten!

6. PLAN-T.EU is een weblog over biologisch (moes)tuinieren, lekker veel dingen zelfmaken, planten en recepten. Regelmatig schrijven we nieuwe stukjes die steeds de seizoenen en onze bezigheden volgen.

Geweldig: geluksroute030.nl