tijmranja

De eerste frisdrank die ik voor Brauhaus heb gemaakt. Ik begin met een tijmranja omdat tijm zo ongeveer het enige is dat er nu in onze moestuin weelderig bij staat. Of beter: stond want meneer T heeft alle planten gesnoeid zodat ze weer lekker konden groeien, bijgevolg was een emmer vol tijm-snoeisel. Ik brouw natuurlijk het liefst met dingen uit eigen tuin.

Na een paar dagen drogen in een schoon dekbedovertrek en een middagje rissen, hadden we tientallen zakjes met gedroogde tijm. Die verkochten we op Vol van Smaak. We hadden nog genoeg tijm voor onszelf en ik sloeg ermee aan het experimenteren.

Ik had een heerlijke tijm-test gemaakt met een takje verse tijm er in, maar die begon na een tijdje geluid te maken als je de fles opendraaide en dat is een prachtige indicator dat je fris aan het fermenteren is. Dat is niet gevaarlijk, fermenteren is een van de beste dingen die een product kan overkomen. Maar ik wilde graag een fris die meer stabiel was, zodat de smaak constant is (en er niet plotseling alcohol in je fris zit).

Mijn recept:

Tijmranja

700 ml water
18 gr tijm
84 gr ongeraffineerde rietsuiker (kijk dit, koop ik bij Perse Polis )
1/2 tl citroenzuur (van de toko)
1/8 tl fijn zout

Breng het water en de tijm aan de kook, 30 minuten zacht laten koken zonder deksel. Gebruik een ruime pan, dan kookt het niet over. Laat daarna afkoelen tot kamertemp.

Voeg suiker, citroenzuur en zout toe. Schud tot alle deeltjes zijn opgelost.

Bewaar in de koelkast tot consumptie. De verhouding van de ranja moet ongeveer 1/6 zijn. Het fijne van ranja is dat je het naar smaak kunt aanlengen.

tijm gedroogd

Ik vroeg me na het maken pas af of er niet al een heleboel mensen waren die al tijmranja hadden gemaakt. De kans was vrij enorm dat al 48 bloggers uit Amerika me voor waren gegaan in het bloggen over en maken van tijmranja.

Nou nee. Alle recepten die ik vond waren citroenranja met vers citroensap (minder sterk van smaak) en met een takje verse tijm. Met een takje tijm kun je net zo goed een plastic tulp in je ranja zetten volgens mij, voor de smaak hoef je het niet te doen.

← Vorig bericht

Volgend bericht →

2 Reacties

  1. Gaaf, hoor!!

1 Pingback

  1. drink-t | PLAN-T

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *