Gisteren ging ik Shammy helpen in haar nieuwe Griekse eethuis.

Het is zo geweldig: een paar maanden geleden kreeg ze de kans om van eethuis dat aan de voorkant van haar productiekeuken zit, een Grieks eethuis te maken. Zij aan de slag met investeerders, nieuwe producten, met aannemers, verzekeringen, notarissen. Ze richtte verschillende BV’s op om oude en nieuwe zaken gescheiden te houden.

Ze sloopte alles uit de zaak die er zat, en er kwam een prachtig, net interieur voor terug. Met zorg koos ze de lekkerste pita-broodjes, goeie friet. Ze zocht naar geweldige gyros en vond zelfs een veganistische variant. Je kunt er veganistische gyros eten !!1!11! Met veganistische saus. En die is nog lekker ook. De saus dan, de gyros heb ik nog niet kunnen proeven, maar haar papillen kennende is die geweldig op smaak.

Ze had het druk, dus ik ging helpen. Bij de opening had ik met een glaasje champagne in de hand de superdeluxe snijmachine uitgeprobeerd. Ik was best een goede gyrossnijder. Arjen was er ook, en die had ook talent hoor, maar ja hij is al kinderarts dus we vonden toch dat hij zich daar maar een beetje op moest blijven richten.

Ze had het druk, dus ik kwam helpen, maar de jongens achter de frituur hadden alles onder controle. Ze waren mooi hun eigen weg aan het vinden, routines aan het ontwikkelen. Ik was daar niet voor het afsnijden voor de gyros. Ik was er voor het opstellen van een schoonheidsplan. Heel slim om dat aan mij te vragen, want ik ben zelf ook een schoonheid.

Ik printte talloze formulieren. Er was nog geen perforator, die mocht ik kopen. In de Bruna, oei-oei. Ze hebben daar heel veel mooi papier, dus ik stond al lekker te voelen aan een dunne rol met prachtig oranje “knutselpapier”. Nee! Focus!

Ik vond een gaatjesmaker. We hadden ook tabbladen nodig. Ik had ze bijna gekocht, terwijl ik wist dat ik ze ook heel simpel zelf kon maken. Toen zag ik glitterkarton en ging ik gelukkig toch zelf glitterende tabbladen maken.

Ik maakte een schema waarin duidelijk werd wanneer er wat gedaan moest worden: de hygiëneregels die horen bij een bedrijf dat aan voedsel voor directe consumptie moet. Wanneer je de frituur moet verschonen, wanneer de muren moeten worden gewassen.

Het zijn nogal hysterische regels, totdat je beseft dat één mens nog een beetje kan onthouden wat er gedaan is, maar als er allemaal verschillende mensen werken, hoe weet je dan wanneer de wc voor het laatst gepoetst is? En wanneer voor het laatst de thermometer gecontroleerd (wettelijk verplicht, één keer per jaar controleren wat de thermometer leest bij smeltend ijs en bij kokend water)?

Er moet worden ingepland wie wanneer de lijstenbijhouders gaat controleren (een zgn. Juvenalis dilemma). Het was een aardige puzzel die ik met kleuren en tabbladen inzichtelijk maakte voor iedereen die er werkt en gaat werken.

En omdat dit soort handelingen structureel moeten gebeuren, heb je een systeem nodig. Zodat er hygiënische gewoontes ontstaan en stickers waarop staat wat wanneer is aangebroken. Zonde om iedereen zelf een ingewikkeld systeem te laten bedenken. Gelukkig heeft iemand daar al over nagedacht.

Maar het was zo veel! Zo veel dat je elke dag moet doen. Het is schier ondenkbaar dat in het hele land iedereen in elke horecazaak ELKE DAG opschrijft of de koelkast wel koud genoeg is, enzovoort

Toen de map vol was, was mijn hoofd dat ook en ging ik lieflijk naar huis voor een klein schoonheidsslaapje, had ik verdiend.

Waar moet je zijn?

Aphrodite Gyros en More

Zevenwouden 215
(Lunetten) Utrecht

facebook / insta

Eten bestellen of vragen stellen: 030-2692617