Midden februari valt er niet veel te oogsten, maar we hebben de slakken nog wat palmkool weten te ontfrutselen. En we hebben een vriezer vol peper, dus daar is nooit een gebrek aan (leuk om te weten is dat meneer T een peperobsessie heeft en mevrouw T niet van pittig houdt). De rest van de ingrediënten komen uit de supermarkt. We hadden nog zomer- en winterwortelen in de schuur/koelkast maar ze zijn heel erg zanderig en ik was een keer te lui om ze schoon te maken, dus kocht ik wortelen, waar ik me idd. een beetje voor schaam.

Meneer T, kan ontzettend lekker koken, een fijne eigenschap van een huisgenoot. We hebben twee zeer verschillende kookstijlen: hij houdt zich aan de verhoudingen, ingrediënten en volgt de kooktijd. Ik heb een meer intuïtieve en impulsieve kookstijl, met onvoorspelbaarder resultaat. Ik hou niet van weggooien dus ik mag graag koken met wat er in huis is. Dat kan betekenen dat we onconventionele combinaties eten of een voedselgroep (of twee) missen, dat is dan maar zo.

Gisteren hadden we een heerlijke Gast die ik wilde fêteren op een heerlijk maal, dus moest Meneer T koken.  Er zijn geen foto’s gemaakt. Er is alleen dit verhaal en er zijn drie getuigen die kunnen getuigen dat het heerlijk was. En het kwam niet uit een boek! Het was een goeie combinatie van groenten, met een fijne soja saus.

Rijst met groenten

De wokzooi:

(hoeveelheden moet je zelf gokken)

  • Gember // fijngesneden (kan met knoflookpers)
  • Palmkool // in kleine stukjes (2 cm) de harde kernen snijd je er uit, boerenkool kan ook
  • Knolselderij // in dunne reepjes
  • Wortel // in dunne reepjes
  • Ui // gesnipperd
  • Peper // zonder zaad in ringetjes
  • 3 Eieren // bakken tot een omelet met water/melk, zout,(zonder ei is het een veganistisch gerecht)
  • peper
  • Champignons (witte en kastanje) // in plakjes, voorbakken in droge koekepan met eerst peper met gember, dan wortel, selderij, ui erbij wokken, dan de kool en daarna de rest erbij.

De soja:

Sojasaus (4 el.) inkoken met
2 schepjes suiker
klein beetje rode peper,
2 teentjes knoflook (geperst)
Sesamzaad // geroosterd in een droge koekepan

Inkoken tot het iets dikker is.

Zo kook je perfecte rijst:

In ruim water koken zo lang als op de verpakking staat en dan afgieten en dan nog tien minuten met deksel op de pan laten staan. Fluffy rice!

OF:

Één kop rijst afspoelen (meerdere malen) en 30 minuten laten staan in water. Afgieten. Aan de kook brengen met 1,5 kop water, in een pan met deksel. Na 15 minuten koken nog 10 minuten laten staan. Fluffy rice too.