Achter de enorme bladeren van de rabarberplant in de moestuin schuilen lange groen, rode, extreem zure stengels. We koken ze tot moes en maken er sinds kort ook siroop mee.

De maand juni is net begonnen, het is dus weer tijd voor een nieuwe ranja voor in Brauhaus. Deze ranjasiroop is gemaakt zonder verhitting van de vrucht, ik heb het niet mét verhitting geprobeerd, het lijkt me dan zo draderig te worden, meer vruchtensap dan ranja.

Vanaf vandaag (1 juni, 16 uur) is de ranja te koop op de Westerkade. Wil je ‘m zelf maken (of alleen maar lezen wat er in zit), tadaaaa, het recept:

rabarber siroop

rabarber
witte suiker

nodig: sapcentrifuge

Rabarber in stukken snijden en in de breedte in de sapcentrifuge gooien, anders werken de lange vezels tegen. Regelmatig schoonmaken tussendoor, je machine is niet blij met je, maar de mijne kon het net aan.

Giet de sap door een zeef met een doek erin om het helder te krijgen. Bij mij lukte dat de eerste keer perfect, de tweede keer wilde de sap niet helder worden. Voor de smaak maakt het niet zo veel uit.

Het sap 1:1 vermengen met suiker:

Zet een fles met trechter op de weegschaal en giet het sap in de fles, voeg eenzelfde hoeveelheid suiker toe.

Voor de sier:
Ik snijd een paar stengels rabarber in de lengte door en stop dunne repen in de siroop-flessen, ziet er prachtig uit, maar doet niets.


  • Je kunt het een (nog) mooiere roze kleur geven door een paar druppels bietenkookvocht toe te voegen, mocht je die toevallig rond die tijd koken. Bewaar het bietenvocht niet te lang, dan wordt het slijmerig. Misschien niet als je er citroenzuur bij doet, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik weet ook niet wat dat slijmerige veroorzaakt.
  • Dit is echt heel zwaar voor je sapcentrifuge, je bent gewaarschuwd!
  • Omdat de rabarber zo ontzettend zuur van zichzelf is, hoef je geen citroenzuur toe te voegen.
  • Variatietip: raberberranja met aardbei (recept volgt). UPDATE:
   Dan leng je de rabarbersiroop aan met aarbeienwater (zonder suiker en zonder citroen). Hier staat hoe je het “maakt” ( de aanhalingstekens  snap je na het lezen van het “recept” (dito).

Elke maand maak ik een nieuwe ranja voor in het Brauhaus van KoffieLeute. Lees hier meer over waarom en hoe. Het Brauhaus is in DRUK op de Westerkade in Utrecht. Zelf ranja maken of de ingrediënten teruglezen? Alle ranjarecepten vind je onder het label: drink-t.