Toen we de tuin nog maar net hadden was het een grote, kale, omgeploegde vlakte. Na een tijdje kwam er wat onkruid op en her en der bleken nog wat plukjes knoflook te groeien. In een hoekje naast het tuinhuis kwam een mooie rabarber op.

Dit jaar zouden we de rabarber verplaatsen, maar we waren alweer te laat dus de rabarber staat nog op dezelfde plek. Hij groeit goed en regelmatig halen we er 3 of 4 stengels af. Meer niet omdat de plant zijn bladeren nog heeft om stengels voor volgend jaar te maken. Dan beschadig je ‘m niet te veel in een keer.

Ik maak er compote van, een beetje water erbij en wat suiker. Soms ook wat agar agar (om het te binden) maar dat was nu op. Ik heb het een dag van te voren gesneden en in water op het fornuis gezet. De volgende dag heb ik het 20 minuten laten pruttelen.


rabarber rabarber2
Herinner jij je ook iets over kalk bij de rabarber? Rabarber is heel zuur, dat zuur is oxaalzuur. Kalk schijnt het minder zuur te maken, waardoor je minder suiker nodig hebt.  In Utrecht koop je kalk bij Woortman op De Neude.
Over botontkalking kan ik niks vinden op het internet (want ook daar stond me vagelijk iets van bij).

Op de goeie site kooktips staat meer over rabarber.