Ik was deze zomer op een festival waar het 50ºC was, dus er werd veel aandacht besteed aan “genoeg drinken”. Wat ik voor mijn reis niet wist was dat je van dorst op veel meer manieren last kunt hebben dan alleen het gevoel van dorst. Ik wist wel dat je dood gaat als je geen water drinkt, maar daarvoor gebeuren er andere dingen met je.

Als je uitgedroogd bent, zelfs al is het maar een beetje, dan kun je last hebben van chagrijn, hoofdpijn (die kende ik al), je kunt er spierkrampen van krijgen,  een slechte adem, enorme trek (m.n. in zoete dingen) en je krijgt er een droge huid van. Handig om te weten. Soms ben ik rete chagrijnig en ik heb heel vaak zin in zoet. Zou het de dorst zijn?

Op vakantie reisde ik met Corien en die drinkt de HELE dag water. Zij heeft hydrateren naar een hoger plan getild. Ik dronk lekker met haar mee en had minder zin in zoet en was bijna nooit chagrijnig. Was het de vakantie of waren het de vele liters vocht?

Aan je plas kun je zien hoe het met je vochthuishouding zit:

Doorzichtig: is het helemaal doorzichtig dan heb je veel gedronken. Als je dat heel vaak doet loop je de kans dat je een mineralentekort krijgt, omdat je jezelf zo goed doorspoelt. Dat gezegd hebbende worden er maar heel weinig mensen ziek van te veel water drinken (en veel meer van te weinig).

Lichtgeel: dat is het allerbeste. Hou dit vol.

Geel of donkergeel: een teken dat je meer moet drinken. Je lichaam geeft aan dat er meer vocht nodig is. Je hoeft hiervoor meestal niet eens in de pot te kijken: je ruikt het al. Deze plas ruikt sterk naar plas, en dat hoeft dus niet.

Alle andere kleuren: bel je dokter of check het internet. Tenzij je bietjes hebt gegeten, dan hoort je plas roze te zijn.

(bron)