Een paar jaar geleden schafte meneer T zich een stalen De Buyer pan aan. In de pan zit geen antiaanbaklaag. Je brandt ‘m in, wast ‘m daarna nooit meer met zeep, enkel met heet water. De pan wordt steeds beter, bakt niet aan en je krijgt er nooit van die gekke schilfertjes in.

Krast er iemand een keer met een mes in de pan? Het krasje verdwijnt na een tijdje weer, wordt volgesmeerd met dat wat jij bakt.

Wast een gast je pan tóch met zeep? Gewoon weerverhitten met olie, leeggieten en met een doekje inwrijven.

Nu we uit elkaar zijn, hebben we allebei zo’n pan nodig. De mijne is nog fonkelnieuw, de zijne is al gebruikt. Het is geen metafoor, het zijn gewoon pannen.

pan

De pannen zijn maar €20 en gaan je leven lang mee. Dat is pas duurzaam.
Ik heb de mijne gekregen voor kerst, hij werd bij Het Kookpunt gekocht.

Corien is de koningin van de research en zij heeft geen goeie bronnen kunnen vinden waarin staat dat die schilfertjes van de antiaanbaklaag slecht voor je zijn (ik heb dus niet eens meer gezocht!). Heb jij het bewijsmateriaal dat je echt nooit meer moet bakken in zo’n schilferende pan?

Deze pretletter legt uit hoe je ‘m moet inbranden. Wij deden het anders (verkeerd!) maar als ik straks weer beschikking heb over een keuken en m’n pan (alles zit in verhuisdozen) ga ik het nog eens goed doen.