Als ik zin heb, maak ik mijn eigen muesli. De afgelopen tijd heb ik weer iets meer dan daarvoor zin om zelf dingen te maken (…).

Hoe het heet

Het heet muesli, maar ik was geneigd om het cruesli te noemen? Cr-okante muesli, toch? Neen, Cruesli is de merknaam van een van de eerste krokante muesli’s en is blijven hangen als algemene naam, maar als die granenvlokkenmixen, dat zijn allen muesli’s, alhoewel de oorspronkelijke bedenker van muesli uit gezondheidsoverwegingen aandrong op alles rauw eten, dank Wikipedia. In het engels heet het granola, maar zo noemen Nederlandse mensen het nu ook soms. Yoghurt met granola. Grrrr.

Eerder schreef ik een blog met het recept voor “(ik hou van mijn) Moeder Muesli, dat was ook gebakken en krokant. De pot met het label staat nog steeds bij mijn moeder in de kast. Moedermuesli maken voor moederdag, in een luchtdichte zak, opsturen met een lief briefje en rond 10 mei (moederdag) laten arriveren. Dat vind ze ongetwijfeld leuk. (Doe het!)

Van mijn mueslimaken maakte ik een video. Zo’n laat-lekker-op-de-achtergrond-meepruttelen video. Voor wie wil kijken hoe ik in mijn eigen keuken “maar wat doe” en zo eronderstaand recept bedenk:

Muesli met zwartgeblakerde rozijnen

200 gr havermout (fijn)
60 gr bloem
snuf zout
snuf nootmuskaat
grotere snuf kaneel
40 gr bruine suiker
70 gr rozijnen

34 gr kokosolie (vloeibaar )
100 ml water
paar druppels vanille essence

(Of wat je in je keukenkast hebt of lekker vindt en denkt dat kan)

Verwarm je oven voor op 130/140 gr.

Meng afzonderlijk van elkaar de droge ingrediënten en meng de natte ingrediënten, meng alles door elkaar. Niet gaan kneden. Het moet een beetje in brokjes bij elkaar blijven, als dat de structuur is waar je voor gaat – zoals bij mij.

proef de mix, het mag iets te zoet smaken, dat trekt nog bij tijdens het bakken.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de muesli over de bakplaat, niet te grote brokken.

Bak 10 minuten, muesli husselen, bak nog eens 10 minuten.

Als je géén zwartgeblakerde rozijnen in je muesli wilt, voeg ze dan pas 5 min voor het einde van je baktijd toe, of als alles is afgekoeld en de pot in gaat.

Ga je muesli maken, denk dan aan het motto waarmee ik meestal eten maak. Doe maar wat. Het is niet altijd even lekker of krokant, maar je leert er weer van en als je het opschrijft, kun je het de volgende keer weer een beetje veranderen en evt. verbeteren. Of niet. Doe maar wat.

En hou je bij wat je hebt gedaan, dan zijn we met z’n allen reuze benieuwd naar wat je hebt gemaakt, deel het hieronder.

Meer muesli recepten op mijn blog:
“moeder” muesli
het recept van Rosanne
mijn recept voor rauw havermout ontbijt (“overnight oats”)

de fatale opstelling voor het mooie kopje