Ik heb mosterd gemaakt.

Ik had een paar weken geleden de ingrediënten in huis gehaald, maar het was er nog niet van gekomen tot vorig weekend -toen de eerste blijft-thuis-adviezen Utrecht stilletjesaan stillegden. Het was wel leuk, maar géén succes.

Ik filmde mezelf terwijl ik kookte: in mijn keuken met mijn aapjespyjamabroek nog aan, zonder de afwas helemaal te doen (wel opgestapeld en daar krijg je óók opruimpunten voor). Het is rustige, realtime tv, inclusief “ik kan mijn eetlepelmaatschep niet vinden” en andere dingen die gebeuren als je kookt.

Kijk mee naar een mosterdfout.

Ik maak een fout, gelukkig hoef jij die fout nu zelf niet meer te maken. Het is geen moeilijk recept, het is eigenlijk best vergevingsgezind. Je kunt er nog van alles bij doen zoals kruiden of iets zoets.

Ik kwam op het idee door Brad Leone. Hij werkt bij Bon Appétit Test Kitchen en als je dat nog niet wist dan mag je me straks bedanken want jij mag kijken hoe hij en zijn collega’s koken en het is de heerlijkste tv van heel youtube.

Na mijn oneetbare mosterd, maakte ik onderstaande mosterd. Die staat nu al 20 uur in de koelkast en die is lekker. Ik heb niet zo veel gemaakt dit keer, ik was wat voorzichtiger.

Ik heb ook nog de pot heeeele zoute mosterd die ik heel dun op m’n lunch heb gesmeerd gister en waar ik tot kerst 3031 mee kan doen in dit tempo (ik denk niet dat dit ooit bederft want er zitten veel conserveermiddelen in: veel zout én veel zuur).

Ik vind het weggooien zonde, maar ik denk tóch dat ik dat ga dadelijk ga doen. Ik wil geen vieze mosterd in mijn koelkast. Maar, zo zonde. Ja maar ook zonde van de ruimte in je koelkast. En ik doe heel veel dingen wél zuinig en goed. Het gesprek in mijn hoofd.

Mosterd maken

1,5 el bruin mosterdzaad
1,5 el geel mosterdzaad
0,5 el geel gemalen mosterdzaad

3 el appelcider azijn
3,5 el (erg zure) kombucha

Over de ingrediënten: mosterd in de basis kun je maken door water en mosterdpoeder, de rest is variatie om het lekker/eigen te maken.
Ik heb kombucha en appelcider azijn in huis, dus dat gebruikte ik. Je kunt andere zuren gebruiken, maar zelfs ook water, las ik. Brad gebruikt zuurkoolsap, maar daarvoor heb je rauwe (lees: zelfgemaakte) zuurkool nodig en dat had ik niet (blijkbaar, zie mijn video).

Werkwijze:

1. Doe de hele mosterdzaden in een vijzel. Wil je het in een blender of keukenmachine maken, maak dan méér, anders is het te weinig om te vermalen.
2. Voeg 2 el vocht toe
3. Wrijf met je vijzel de zaadjes fijn, draai rond. Geniet van het geluid van poppende zaadjes en de stamper tegen de rand van je vijzel. Namasté.
4. Voeg de rest van het vocht toe.
5. Voeg als de zaadjes voor jou voldoende zijn gekneusd het mosterdzaadpoeder toe. Daar wordt het veel pittiger van, varieer naar smaak.
6. Schep in een pot, sluit af. Wacht een dag.
7. Ga kroketten eten.

Als je kombucha of (niet gesteriliseerde) zuurkoolsap toevoegt, dan heb je fermenterende mosterd. De smaak zal zich dan in de loop van de tijd nog verder gaan ontwikkelen. Je hebt nl. bacteriën aan je mosterd toegevoegd (en dat is mooi want die bacteriën zijn goed voor je). Bij de megazoute mosterd proef ik nog niet echt verschil (toegegeven: goed proeven is geen sinecure).

Zin gekregen om thuis mosterd te maken? Deel straks jouw mosterd-maak-verhalen hieronder.

(zo maak je zuurkool) - zal ik dat ook filmen? laat een reactie achter als je dat wilt zien en ik ga aan de slag
(zo maak je kombucha)