moeilijk te verkrijgen

Een lijst met dingen die moeilijk te verkrijgen zijn als je niet in de supermarkt wilt winkelen, mét alternatieven.

Mijn ontdekking: het moeilijkst zijn juist de niet eetbare dingen.

Deze lijst is ongesorteerd, de nieuwste onvindbare dingen staan onderaan. De lijst wordt steeds aangevuld met nieuwe uitdagingen. Laatste update: 17 februari 2015.

Wc papier

 hiervoor kun je of naar een keten-drogist, zoals de Kruidvat of Etos, maar de Etos is van AHOLD, dat noem ik vuur met vuur bestrijden. Ik probeer al die enorm ketens te vermijden, dus ik zocht me een breukje. Ik eindigde bij de SEM. Dat is niet mijn lievelingswinkel omdat de eigenaar (de boze kabouter) last heeft van stemmingswisselingen en hij soms heel vreemde klantonvriendelijke dingen tegen mensen zegt, waardoor ik altijd een beetje schrik wanneer hij tegen me praat, ook als hij heel normale en aardige doet. Maar daar hebben ze “Danke” wcpapier en dat is een genot voor de onderkant. Elk vel bedankt je voor je bijdrage (…) en het is heerlijk dik waardoor je er niet veel van nodig hebt. Het kost €4,50 voor 8 rollen. Even opzoeken of dat duur is.

De adviesprijs is €4,95, dus dat is prima. Bij de AH kost het inderdaad veel minder. Ik kan leven met dit prijsverschil.  Lees hier in Trouw meer over toiletpapier (2011), nu op zoek naar de Nederlandse toiletpapier.

Later zag ik mijn vriend Mo een pak bij de Perse Polis kopen, boven op de koelkast, daar had ik niet eens gekeken toen ik zocht. Het is niet heel eko of bijzonder, maar je onderzijde wordt er droog van en dat is toch het doel.

Lucifers

bleken ook niet gemakkelijk te vinden. Ik eindigde bij een tabakszaak op de kanaalstraat, daar mocht ik niet betalen voor de lucifers. Ik moest er een liedje voor zingen, dat vind ik nog veel erger dan betalen. Hij krijgt de doosjes gratis van een vloeitjesgigant en geeft ze dus weer gratis weg. Fijn.

Houdbare slagroom

is niet te vergelijken met echte slagroom, zo anders van smaak. Maar het kan handig zijn om in huis te hebben. Ik heb het nog nergens anders gevonden, maar ook niet heel hard gezocht.

Schuursponsjes

kon ik bij Pijper kopen, zei mijn vriendin M. Ik was in mijn nopjes want sponsjes waren moeilijk te vinden buiten de supermarkt om. Maar ze hebben ze niet! Schuursponsjes kunnen ook van die metalige dingen zijn waarmee je hardcore schuurt. Ik ben juist op zoek naar die laffe sponsjes, met faux-spons in een kekke kleur  of gewoon geel en zo’n laagje met semi-schuur. Toen ik het de verkoper zo omschreef, besefte ik me dat we wellicht op zoek moeten naar een alternatief voor deze wegwerpsponsjes, maar we hebben nog niets kunnen bedenken. Een afwasborstel is een alternatief, daar doen we járen mee, met name omdat we die niet fijn vinden en dus niet gebruiken.

Ga desondanks toch eens naar Pijper als je er nog nooit geweest bent. Het is een goeie ijzerwaren- en gereedschappenwinkel, waar je altijd goed geholpen wordt. Ze hebben er veel dat de Gamma, Praxis, Karwij ook hebben, maar geen personeel dat te druk, of onwetend, is om je te helpen. Als je er al bent geweest, kun je rustig blijven gaan en heb je mijn aanmoediging waarschijnlijk niet nodig.

Koffiefilters

Waarom ik ze zou willen? Omdat ik op vakantie ben en er is een koffiezetapparaat, of omdat we een feestje geven en er komen veel koffiedrinkers. Ik heb nog geen alternatieve verkoopplek of alternatief voor filters gevonden. Bijna nooit heb ik ze nodig.  Elke morgen zet ik  koffie met mijn potje-op-het-vuur, daar hoeven geen filters in, veel handiger. Na een aantal jaar (of een keer goed vergeten het ding van het vuur te halen) moet er een nieuw rubbertje in. En elke dag nieuwe koffie, dat wel.

← Vorig bericht

Volgend bericht →

8 Reacties

 1. Het dubbele is dat je wel precies dezelfde producten wilt. Je kunt ook overstappen op andere producten.
  Wcpapier: een groot deel van de mensheid gebruikt mos, maiskernen of een fles water. Dat laatste schijnt heel hygienisch te zijn en wordt veel gebruikt in de Arabische wereld.
  Schuursponsjes: ik las een blog waar iemand ze zelf breit van sisaltouw. Je kunt ook schuren met zand.

 2. Mevrouw T

  Hoi Mathilde,

  Het is inderdaad interessant om, door de supermarktmissie, bij meer producten te bedenken: is dit de beste optie? zijn er andere manieren om het doel te bereiken? kan ik zelf iets maken (mijn favoriet :)? Heb ik het echt nodig? Enzovoort.

  Iets breien/knopen/haken van ruw/sisal touw, wat een goed idee, dat ga ik uitproberen. Volgens mij werkt dat prima. Dankjewel voor je reactie!

  Veel mensen in India wassen zich met water na het poepen, met hun linkerhand (zoiets?), dat lijkt me echt de allerbeste optie, maar dat kan echt niet bij ons thuis. Ik hou het voorlopig toch maar bij papier.

 3. Wil je echt slagroom van melk? Je kunt ook slagroom van kokosmelk maken! Google maar even op coconut wippped cream. Het is misschien even zoeken naar een variant die werkt (vaak die met alleen kokos en melk) maar het is wel handig te verkrijgen als je supermarkt bezoekt.

  • PS. Weet niet zeker of het werkt maar je kan ook een echte kokosnoot slachten en perst de room/melk eruit!

 4. Mevrouw T

  Ha zusje!

  mmm, dat ga ik misschien ook eens proberen. Ik heb de slagroom nu steeds nodig om boter van te maken. Ben nu alleen nog de niet-vegan boters aan het uitproberen. Er zijn vast ook een heleboel boters die vegan zijn :)

  Ik heb deze manier van slagroom maken gevonden, wel met melk en gelatine: https://www.youtube.com/watch?v=C63dz2JlA9g

 5. Op mijn favo site staat een recept voor vegan boter en ook een link naar een site die een goed inzicht wat er in boter zit en waar het voor dient. http://vegetus.nl/plantaardige-boter/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *