Shammie is onlangs verhuist. Ze woont nu bij me om de hoek, twee minuten lopen en we staan bij elkaar voor de deur. Zo dichtbij dat we een wasmachine kunnen delen. Wat een geluk dat een interview voor m’n blog zou leiden tot een nieuwe bff.

Zoals dat gaat met verhuizingen, liet de verhuizer op het laatst nog dingen achter. Ze worden “vergeten” of vergeten. In mijn nieuwe huis stonden zo nog een paar flessen wc-eend, twee lavendelluchterverfrissers en een afwasteiltje (en een tafel en koelkast en gasfornuis en lattenbodem, maar dat was in overleg). Bij Sham stond een orchidee. Ze vond hem niet mooi.

Ik ook niet. Ik had nooit gedacht ooit een orchideebezitter te zijn. Toch nam ik de plant onder mijn hoede. Ik wil al een tijdje meer planten in huis en dacht erover een paar planten te adopteren van Het Plantenhuis.

Het plantenhuis is geweldig: daar kunnen alle planten naartoe die niet meer gewild zijn, waar ze kunnen worden meegenomen door mensen die de plant wél willen. Het is een plantenasiel. Zo simpel. Zo geweldig. Het is in DRUK op de Westerkade in Utrecht en ik ben er nog altijd niet geweest om iets uit te zoeken. Mede omdat er op 16 mei en op 22 mei plantenruilmarkten zijn in Utrecht waar Het Plantenhuis ook is met een boel planten.

Maar nu werd mij al deze orchidee in de schoot geworpen, prachtig.

planten oranje muur bloemen

Ik wil nog veel meer planten in mijn huis hoor. Ik heb nu slechts een Ikea palm (Chrysalidocarpus Lutescens, rechts), ik woon in de buurt van de bloemenmarkt (waxbloem, midden). Ik heb een vensterbank vol AH Moestuintjes (zeg ik met schaamte maar genieten dat ik van die groeiende planten doe [instafoto]) en stekjes om te ruilen op de voornoemde ruilmarkten. Er is plek zat voor nog een paar flinke planten.

En voor die orchidee dus want als je op zoek bent naar planten voor in je huis, mag je een gegeven plant niet in de bek kijken. Of het nu je smaak is of niet.

Mijn orchidee had nog maar één bloem, verder zag ze er gezond uit. Binnen een week verkleurden de bladeren naar geel wit. Ik had namelijk geen idee hoe ik de orchidee moest verzorgen dus ik zette haar bij het raam (in de volle zon) en gaf haar lekker water (is een tropische plant toch?).

Op internet vond ik informatie, uiteraard. Maar wat andere mensen witte vlekken noemen, dat zijn mijn witte vlekken niet. Wat blijkt? Het internet noemt dit gele bladeren en voilá dan blijkt dat je een orchidee niet in de volle zon moet zetten. (Maar ook weer niet te donker want dan vallen de bloemen eraf en zonder bloemen is het helemaal een oenige plant met plastic stokken, bloemen vallen er overigens ook af bij kou en bij te veel of te weinig water).

Water geven mag in de zomer eens in de 5-7 dagen. Je dompelt de wortels dan onder in lauwwarm water en laat ze uitleggen. In de winter maar elke 7-10 dagen. [bron]

De orchidee krijgt nu een keer in de week een dompelbad en staat op een betere plek. Ze maakt het goed.

Geleerd: opzoeken hoe de plant die je adopteert verzorgt moet worden vóórdat ze om je aandacht beginnen te schreeuwen met vlekken.