Maaaaaaanden geleden was meneer T bij zadenhandel Vreeken. Hij had een prachtige lijst gemaakt met zijn wensen en kwam thuis met 20% meer dan hij zich had voorgenomen te kopen.   Zo verleidelijk, al die zakjes.

Voor mij nam hij een zakje kefir mee. Daarin zitten gedroogde baceteriën, ze smachten naar houdbare melk. Het belande in de koelkast.

Pas opende ik het, strooide het poeder in een fles houdbare melk op kamertemperatuur. En wachtte.

kefir1 copy

Na een dag had ik mild zure, zeer vloeibare yoghurt. Het heeft wat weg van karnemelk. Als het bijna op was, deed ik er weer nieuwe melk bij.

Ik controleer niet of de melk inderdaad precies 20-22 graden is, dat zit niet in mijn aard. Na een dag op kamertemperatuur, dwz na een dag buiten de koelkast, zet ik de kefir in de koelkast. Na 5-7 dagen is het bijna op en dan giet ik er 3/4 liter volle houdbare melk op kamertemperatuur bij, laat het het dag buiten de koelkast staan. Ik schrijf netjes de datum op de fles zodat ik weet wanneer de nieuwe melk erin is gegaan. Eens in zoveelkeer giet ik de boel weer eens in een schone fles. Hygiëne!

Nu drink ik elke dag een berg groenten en fruit uit de blender (je mag het een smoothie noemen) met een scheut kefir. Het is heerlijk.

Kefir is een levende cultuur, net als kombucha, die ik moet blijven voeden. Net als de kombucha heeft kefir een SCOBY (een specifiek clubje bacteriën en schimmels). Kefir heeft geen dikke, zwam-achtige bovenlaag zoals m’n kombucha (die Bertha heet), maar er drijven korrels in. Althans, dat zou zo moeten zijn. In kefirs horen dikke klonten van die schimmels en bacteriën te zitten, aldus fermentatieoppergod Sandor Katz (in: The Art Of Fermentation). In de mijne zitten die niet.

Als ik het inschenk lijkt het klonterig, maar ik heb het zojuist gezeefd om het te controleren en er zitten geen klonten in mijn zeef. Maar de melk verandert duidelijk in iets-anders-dan-melk dus er gebeurt iets. En wat er gebeurt, dat is lekker, dus ik ga ermee door. Al die planten en fermenterende drankjes.. Het voelt alsof ik huisgenoten heb, het is gezellig.

>> Wie ook melk kefir wil, koopt bij Vreeken een zakje: https://www.vreeken.nl/416000-yoghurtplantje-kefir