meer boter maken

Meneer T kijkt niet meer op of om als ik weer wild sta te schudden met een potje vol wit schuim. Ik heb de afgelopen dagen nog een paar nieuwe soorten boter gemaakt. Als we straks die workshops geven, wil ik op-en-top zijn voorbereid.

Ik leefde me bijvoorbeeld uit met cremè fraiche, dat was heel lang kloppen met een heel wit en vies maar eetbaar resultaat.

Kort daarop ging mijn staafmixer met klop-functie kapot. Ik nam haar mee naar een repaircafe maar het mocht niet baten. De twee delen van de staafmixer van Braun is met ultrasone trillingen aan elkaar getrild, waardoor het apparaat niet meer uit elkaar kan worden geschroefd, aldus de reparateur. Na een paar ferme tikken van een hamer kon hij me precies laten zien waar het euvel zat, maar weer dichtmaken dat kon dus niet meer. Binnen 7 dagen brak toen 1 van de 2 kloppers van mijn andere handmixer. Gelukkig kun je boter ook met de hand maken.

Ik maakte een prachtige boter met mascarpone. De slagroom was op bij Morty, hij dacht we ook met wel met mascarpone zou kunnen. Dat kon! Dat is interessant want mascarpone valt onder kaas las ik hier, niet onder room.

Ik wilde ook eigenlijk wel eens zien hoe een professionele botermaker boter maakt dus ik belde er een op en vroeg of ik mocht kijken. Dat mocht! Binnenkort volgt het verslag.

botermaken

Na al dat gepruts en geprobeer en na de tips van de prof is het me nu eindelijk het me gelukt om met de allerlekkerste room een echte goeie boter te maken. Met een heerlijke karnemelk als bijproduct. Ik begon al een beetje te zweten, wat als we al die workshops gingen geven en we konden het zelf eigenlijk helemaal geen lekkere boter maken?

Alle soorten boter liggen in onze vriezer zodat bezoekers ze kunnen proeven op 21 & 22 maart 2014 bij Vol van Smaak. (Jep, boter kun je invriezen.)

← Vorig bericht

Volgend bericht →

2 Reacties

 1. Leuk hoor, al die zelfmaakdingen :-) Ik zat me laatst af te vragen hoe jullie – supermarkt-vrij als jullie zijn – aan je wasmiddel komen. Ik vond namelijk laatst deze website (https://www.stayathomemum.com.au/houseandhome/diy-cleaning-products/homemade-laundry-powder-and-liquid/) waarop wordt uitgelegd hoe je je eigen wasmiddel kunt maken en dat leek me wel iets waar jullie ook in geïnteresseerd zijn!

  • Mevrouw T

   hoi Jana,

   We gaan nog wel naar supermarktjes die geen keten zijn, zoals in Utrecht de Rio de Bio en Morty’s. Daar hebben ze wel wasmiddel. Hier staat wat meer over dingen die moeilijk te verkrijgen zijn: https://sannebloem.nl/blog/moeilijk-te-verkrijgen
   Ik heb al wel eens zelf wasmiddel gemaakt, maar ik ben nog nooit tevreden geweest over het resultaat. Ik maakte het met geraspte olijvenzeep en een beetje soda. Ik ga dat recept wel een keer proberen, wie weet! Trouwens, hier staan alle berichten over wassen: https://sannebloem.nl/blog/tag/wassen/

   Dankjewel voor je tip!

   Groetje, Sanne/mevrouw T

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *