In 2014 leerden we al brood bakken met zuurdesem (maar ik deed het niet goed en doodde al mijn zuurdesemstarters). Daarna bakte ik alleen nog maar kaneelbollen (recept), die lukten wel en bij het bakproces overleed er niets.

Bij Het Wilde Westen (Creolfabriek, Utrecht) was afgelopen zondag een workshop broodbakken, ik waagde het erop.

Oud bakker Marcel leerde ons de fijne kneepjes van het broodbakken, want daar gaat het dus allemaal om: dat knijpen. Dat je je brood zo goed mogelijk kneed, dertig minuten, niet sjoemelen gewoon doorkneden. Zet maar een wekker terwijl je kneed want na 5 minuten denk je vast: ik ben al een half uur aan het kneden en dan ben je dus pas op 1/6.

de-mix-van-de-AH

We werkten met deze broodmix van de Albert Heijn. Marcel kon zich niet voorstellen waarom je zelf alles door elkaar zou husselen, ik moest heel hard lachen: een echte bakker die kant-en-klaarmix aanraadt. Ik vond het gek, maar niemand lachte mee.

Het is ook niet zo vreemd. De meeste bakkers werken met kant-en-klare mixen. Je zou wel gek zijn als je elke keer alles apart ging bestellen en afmeten. Ik vind het zelf fijn om, als ik dan toch helemaal zelf brood ga bakken, ook invloed te hebben op wat er precies in het brood zit, omdat ik bij alles wat ik in de supermarkt koop, vermoed dat er dingen in zitten die er niet in zouden hoeven.

Gelukkig kregen we een recept  waar alle losse ingrediënten op staan, zodat ik het wel zelf kan samenstellen mocht ik dat willen. Marcel raadde aan iets meer water te gebruiken wanneer je meel ipv bloem als basis gebruikt.

Bloem en meel, hoezathetookalweer? (filmpje)

kuiltje-maken

Eerst een kuiltje maken, waarbij het gist en het zout elkaar niet raken totdat je de natte ingrediënten toevoegt. Mix alles met één hand (hou je er eentje schoon, dat is handig). Na een tijdje is het minder handplakkerig en dan kun je verder met twee handen.

kneden-mevrouw

We gingen kneden, kneden, kneden.

30 minuten. Je bent pas klaar als je een vliesje kunt trekken (filmpje).

rijzen-1

Dan maak je een bal, die staat op spanning. Ik kan je niet goed met woorden of met gevonden filmpjes uitleggen hoe dat nou moet. Je laat het rijzen.

rijzen-2

Na 20/30 minuten sla je de lucht eruit en je spant het deeg weer op, maar nu als een ambachtelijk stokbroodje. Hier zie je Marcels handen terwijl ze het deeg opspannen, misschien helpt het je een beetje:

goed-opspannen

Hij duwt het deeg met zijn duimen onder het deeg dat hij oprolt. Het is erg jammer dat ik je dat niet goed kan uitleggen want dat was nou net de sleutel tot het succes van je brood, aldus Marcel.

Nog een keer laten rijzen, lucht eruit slaan en alle flappen naar binnen slaan (zoals een envelop) zodat je vorm vierkanter is. Gespannen oprollen. Versieren met zaadjes of havervlokken of andere gezelligheid en in de ingevette vorm doen – of zo op de bakplaat- en nog een uur laten rijzen.

rijzen-3-vooraf

Hij is gerezen, kijk maar:

rijzen-3

In de oven en na 40 minuten op 200 graden ruikt je hele huis heerlijk en heb je een brood. De eerste keer is het altijd even wennen: wat doet jouw oven met je brood. Mijn broodjes gingen in een kleine hete lucht oven en kregen daar helaas verbrande kontjes.

Dat mocht de pret smaak niet drukken, Meneer T en ik aten er heerlijk van op de tuin (lees).

brood

De andere broden waren geweldig, het lag echt aan de oven.

Ga ik nu elke dag brood bakken? Neen want ik heb nog geen oven in mijn nieuwe huis. Als ik er een heb dan bak ik in elk geval vaker dan voorheen. Mijn vriezer is nu gevuld met zelfgebakken brood en het smaakt me heerlijk.

Lasagne, kaneelbollen, brood.. Ik mis m’n oven. Waarom zijn er wél wasserettes maar geen overettes (meer)? Hier wel.

Overigens ziet het getrainde oog aan het brood op het eerste plaatje helemaal bovenaan, dat daar iets mis is gegaan want bovenop zit veel lucht en onderin zit een soort bank. Ik ben vergeten hoe het heet en waardoor het komt. Tips welkom.