lampenkappenlantaarnpalen in Utrecht

luister dit

Met wandelschoenen en een warme jas staat ze voor mij huis, Ka. We hebben nog geen wandelroute, tot ze moet denken aan de nachtkastlampjes op lantaarnpalen die ze een hele tijd geleden ergens heeft gezien.

Ik wandel al weken dagelijks. Vaak alleen. Soms met vrienden, familie, collega’s, onbekenden. Wie maar wil wandelen.

Ik zie ze zó voor me, de lampenkappenlantaarnpalen waar Ka het over heeft. Wandelpratend lopen we bij het vallen van de avond door de Vogelenbuurt. Aan de huizen zie ik dat we in de verkeerde buurt zijn. We slingeren door Tuinwijk. Alles in me zegt dat het hier ergens is, die lampenkappenstraat.

Mijn gevoel voor richting is verwaarloosbaar. We komen ineens uit bij het huis van een vriendin in de Staatsliedenbuurt. Ik bel haar (ze is de boekhouding aan het doen, iedereen probeert zichzelf nu bezig te houden), ze kent geen lampenkappenlantaarns.

Ik bel een vriend (bouwt een terrarium), een andere vriendin (schildert de deurposten van haar huis). Ze weten het niet. We spreken een buurtbewoner aan, ze woont er al lang, kent het niet. Ka belt een vriend (online work-out aan het doen), die zegt: Wittevrouwen.

Ik geef toe aan de voordehandliggende optie. Mijn vingers zijn al bijna te koud om te typen. De Tulpstraat, staat er, daar zijn lampenkappen.

We lopen met een wijde boog een half uur naar Wittevrouwen (gevoel voor richting weer). Ka is microbioloog. Als ze vertelt wat ze allemaal onder haar microscoop krijgt, straalt haar stem. Ze is zo blij met haar nieuwe baan.

We steken een straat te vroeg in, slalommen door de wijk waarin – het lijkt opzet- de straten donker zijn gemaakt.

We bereiken eindelijk de Tulpstraat en zien daar lampenkappen. Het zijn niet de lampenkappen die we zoeken. We hebben een andere straat in ons hoofd.

Hier in deze straat valt het me pas in te vragen wat zij – haar moedertaal is niet Nederlands- eigenlijk precies bedoelt met nachtkastlampjes. We gieren het uit. We zijn al ruim anderhalf uur onderweg.

Dat is wandelen. Fijn als je een doel hebt, maar uiteindelijk is het daar niet om te doen. Buiten zijn, buitenlucht, bezig zijn, ademen, bewegen, luisteren, zigzaggen en dan weer naar binnen.

Mijn handen thuis om een glas gloeiwijn gewikkeld, geef ik toe aan de laatste optie. Facebook. De volgende dag wandelde ik -met een wijde boog- naar de juiste straat om de foto hier helemaal bovenaan te kunnen maken.

 


Je vindt lampenkappen op verschillende plekken in Utrecht ( tips welkom).
-Jan van der Heijdenstraat, Simon Stevensstraat, Zacharias Jansenstraat.
-Tulpstraat.

Op de hoofdfoto: Bloemenkap, Jan van der Heijdenstraat, Utrecht

Ik wandelde eerder ook met Ka, toen liepen we een audio-beeldenroute in Utrecht

Dank aan alle helpers in de facebookgroep Utrecht voor het vinden van de be-lampenkapte-straten!

Dit stuk schreef ik voor de serie “de Utrechtse beeldengalerij”, waarin bijzondere Utrechters vertellen over kunst in de openbare ruimte op nieuws030. Lees alle verhalen hier.

 

← Vorig bericht

Volgend bericht →

3 Reacties

  1. Emma Tait

    Wow! That is the lampshade I decorated as part of a community activity with my lovely neighbours in the Jan van der Heijdenstraat, Simon Stevensstraat, Zacharias Jansenstraats. I brought the fake flowers with me from Australia to practice with, planning to become a florist in the Netherlands. Then came the opportunity to add their colourful beauty to our street. Through our window, we see people stopping to look up at the bloemenkap with delight on their faces. One day we will leave this street but we will always remember our happy times in Vogelenbuurt, our friendly neighbours and we will smile knowing we left a special creation for others to enjoy after we are gone.
    – Emma & family

  2. Kirsten

    Hoi Sanne, wauw!

    Ik wist dit niet. Fiets vaak met mijn capuchon als lampenkap door de straten. Weinig ziend om me heen. Dit biedt weer perspectief voor een leuke wandeling. Leuk en duidelijk geschreven ook. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *