kookboeken en receptenboeken

Lezend in The Art Of Fermentation kreeg ik een openbaring.

Het boek is een soort kookboek, maar anders dan ik gewend ben. Het bevat veel meer informatie en veel minder stap-voor-stap en gekwantificeerde kookinstructies dan ik gewend was. Het barst van de uitleg over hoe bacteriën werken, hoe verschillende culturen fermentatie gebruiken om hun voedsel te veranderen. Het legt de achtergronden uit en daarna kun jij dan lekker zelf experimenteren en ontdekken hoeveel couscous je nou precies nodig hebt om zelf veganistische kaas te maken (mij is het nog niet gelukt).

De meeste ‘kookboeken’ die wij hebben zijn receptenboeken. Een rij met ingredienten en hoeveelheden, een stappenplan van kookinstructies, een indicatie van de kooktijd en van het aantal magen dat je vullen kunt.

Een receptenboek zegt: volg precies deze stappen en dan kom je tot het in de titel beschreven recept. In een luxe boek staan er ook nog plaatjes bij, doorgaans lijken die in het geheel niet op dat wat er zich aan het einde van het kookproces op je keukenblad bevindt.

Voor mij onhandig omdat ik het lastig vind om recepten te volgen. Meneer T volgt recepten tot op de letter, dat werkt voor hem erg goed. Als het eindresultaat goed én lekker is, maakt hij het recept vaker en in de loop van de tijd wordt het verbeterd naar onze smaak / inhuizige ingrediënten.

Sinds ik weer stukjes schrijf, probeer ik zo nu en dan om op te schrijven wat ik in mijn pannen stop, hoeveel, hoe lang, hoe heet. Maar al snel giet ik er wat extra water bij en pas na het ingieten denk ik “ai, ik weet niet hoe veel dat was” en zo kun je geen recept opschrijven. Ik geef dus liever kookinstructies, met recepten als illustraties van wat ik heb geprobeerd.

Een paar goeie kookboeken:

  • The Art of Fermentation – Sandor E. Katz
  • Goed Koken – Harrold MacGee

Een paar fijne receptenboeken:

  • Veg! – Hugh Fearnley-Whittingstall – vol goeie recepten zonder vlees.
  • Made in Italy – Georgio Locatelli
  • Het Groentenkookboek – Jane Grigson*
  • Drie klassieken – Elizabeth David*

* staan nog op ons verlanglijstje

Een interessant kookboek-artikel over de hitte van je oven: http://www.thekitchn.com/whats-so-special-about-350-f-food-science-217960?crlt.pid=camp.pf13a7aWMhCw

← Vorig bericht

Volgend bericht →

1 Reactie

  1. Een heel mooi boek is ook de Smaakbijbel, van Niki Segnit: http://www.bol.com/nl/p/de-smaakbijbel/1001004010981279/ :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *