kanelbullar

Hoe is het toch mogelijk dat je de ene keer een recept maakt en dat het perfect lukt, en de volgende keer lukt het minder goed? Ik deed toen ik deze broodjes maakte ongeveer precies hetzelfde, alleen gebruikte ik maar de helft van de ingrediënten en ik verving een deel van boter door zonnebloemolie omdat ik niet goed in de koelkast had gekeken. Het deeg was heel anders. Opeten met smaak lukte echter in beide gevallen.

Meneer T en ik vieren bijzondere gelegenheden (en slome zondagen) graag bij Carla’s Conditorie, een Zweeds koffietentje bij ons om te hoek. Ze hebben er een vitrine vol taarten, koekjes, wauw. En heerlijke banken. En een goeie lunchkaart. En lekkere koffie.

Afgelopen week vroeg Liselotte van de website Liefs uit Utrecht me naar een leuke plek buiten het centrum. Ik moest meteen aan Carla’s denken. Het stukje verschijnt over een tijdje op haar website, ze zet de decentrale krenten uit de Utrechtse pap in het zonlicht.

Toen ik zo over Carla’s vertelde,  vertelde ik ook uitgebreid over de huisgemaakte kaneelbollen die ze daar verkopen, die zijn echt niet te versmaden. Ze zijn niet te zoet, niet echt als gebak, maar wel echt als super lekker. Na al dat gepraat had ik honger gekregen. Ik wilde nu wel eens proeven of ik dat zelf kon.

Ik kon het! Ze werden heerlijk.

Kaneelbroodjes

kanelbullar4
ingrediënten:
14 gr gedroogde gist (2 zakjes) of 35 gr verse

100 g suiker
300 ml melk
1 ei
120 g boter
1 tsp salt
1 tbs ground kardemom (ev. vers gevijzelde zaadjes)
750 g bloem

vulling:
2 el kaneel
100 gr boter (kamertemperatuur)
50 gr suiker

laklaag:
1 ei
2 tl water
parelsuiker (of gewone suiker)

 

Eerst een beetje lauwe melk met gist mengen. Boter smelten. Alle ingrediënten in een kom. De boter niet te warm erbij gieten. Roeren en daarna 15 minuten kneden (met de hand of machine, ik kneed met de hand). Het deeg voelde wat nat maar dat werd beter tijdens het kneden. Het werd een heel mooi elastisch deeg. 20 minuten laten rusten in de gangkast, die is net iets warmer dan de rest van het huis. Het was een beetje

gerezen (een klein wonder, want dingen rijzen bij mij nauwelijks). Inslaan, uitrollen, mooiste deeg dat ik ooit maakte. Heel elastisch, kan veel hebben (de tweede keer dat ik de bollen maakte* was het oké, een beetje taaier en minder soepel, zou het de olie zijn?). Dun uitgerold, 3 mm, een beetje rechthoekig gemaakt.

Botermengsel eroverheen gesmeerd, heel dun. Oprollen. In stukken snijden. Ik denk ca. 30 stukken, 2-13 cm. Op een rekje, 60 min rijzen in gangkast.

5-6 minuten afbakken in een hete oven: 220ºC. In de afkoelende oven laten staan.

Ongelooflijk maar waar, zo zagen ze eruit in de oven.

Ongelooflijk, zo zagen ze er de eerste keer uit in de oven. Ik voelde me een bakgodin.

Het originele, Engelstalige recept vond ik op de site van Zweden (leek me een goeie bron), via stockholmblog (een leuke bron).

Wie geen zin heeft om zelf te bakken: je kunt de kaneelbollen kopen bij Carla’s in Oog in Al op Händelstraat 100 en in het centrum Achter de Dom 6. Je kunt ze ook mee naar huis nemen en in de vriezer gooien, just saying.

* binnen een week

 

Het stukje van Liselotte staat hier:
http://www.liefsuitutrecht.nl/de-buurt-van/carlas/

← Vorig bericht

Volgend bericht →

1 Reactie

 1. Mevrouw T

  Update:
  inmiddels heeft Rudolf me geleerd hoe je die bollen beter kunt vouwen:
  http://www.24kitchen.nl/recepten/kaneelbollen
  Zijn recept spreekt me verder niet aan, van mij hoeven er geen amandelen in mijn kaneelbollen. Do not mess with ze perfection!

  & opgelet: de vestiging van Carla’s in Oog in Al is inmiddels dicht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *