We eten thuis graag Indiaans, we eten uit trouwens ook graag Indiaas. Wat is dat ontzettend lekker en ontzettend moeilijk om thuis na te maken. Een jaar of 2 geleden kochten we nog wel eens van die Patak potjes, maar dat lijkt echt in de verste verte niet op de goddelijke sauzen die je bij de Indiër krijgt.

Meneer T. zocht intensief naar goede recepten en ontdekte al lezende een lijn in de manier van koken en welke kruiden de basis van de meeste sauzen vormen. Hij pikte wat tips op van Manjula en vond een aantal super recepten. Hij draait inmiddels zijn hand niet meer om voor een goed Indiaas gerecht. Hoe blij ik daarmee ben? Heel.

Laatst had hij geen zin om te koken, toen kreeg ik de regie over de bhuna. Altijd spannend gezien mijn neiging tot omvormen van recepten. We hadden alles in huis en meneer T riep bij elke stap precies wat ik moest doen, wat erg fijn was, gezien die neiging dus.

Aanstaande dinsdag eten we bij mijn moeder en ik heb aangeboden om voor het eten te zorgen. We maken het dan van te voren klaar, dat kan prima want een dag later is het meestal nog lekkerder. We maken het zonder kip, met bloemkool. Mijn zusje eet liever geen vlees en wij kunnen zonder.

Bloemkool of Kip Bhuna

voor 4 personen

2 grote uien
4 teentjes knoflook
2 rode pepers (als je van pittig houd, ik laat ze weg)
4 cm gember
2 tl zonnebloemolie (of ghee)
2 tl gemalen komijnzaad
2 tl gemalen korianderzaad
2 tl gemalen kurkuma
2 tl gemalen garam massala
1 blik tomaten (naar eigen voorkeur, ik vond een blik met cherry tomaten en dat vind ik de lekkerste. In het seizoen kun je de bliktomaten door 6 verse tomaten vervangen.)
125 ml water

vegan: 1 bloemkool in roosjes, snijd de steel in evengrote blokjes
niet-vegan: 200 gr. kippendij of -filet (wij eten niet zo veel vlees en dan is dit prima, je kunt meer kip toevoegen)

En verder:
Sap van 1/2 citroen
Verse koriander (optioneel)
Yoghurt (optioneel)
z/p (naar smaak)

Snijd de ui, en gember in iets kleinere stukken en stop ze samen met de knoflook (en ev. de pepers) in de keukenmachine, tot het een homogene prut is. Heb je geen keukenmachine, dan kun je alles ook heel fijn snijden en een beetje pletten in je vijzel, heb je geen vijzel niet, dan plet je lekker met iets anders, of je plet niet.

Doe alle kruiden bij elkaar in een bakje. Verhit de olie in een grote braadpan, zet het vuur middelhoog, en giet je uienprut er in. Drie tot vier minuten goed blijven roeren. Voeg de kruiden toe en blijf nog 3 minuten bakken en roeren.

Bloemkool-variant: Zet wat water op. Als het kookt, voeg de bloemkool in roosjes en de stengels toe. Kook de bloemkool 5 minuten beetgaar.
Kip-variant: snijdt in stukken, verder niets.

Voeg je tomaten toe, samen met 300 ml water. Voeg zout en peper naar smaak toe. Zet de deksel er op en breng aan de kook.
Bloemkool: Voeg citroensap toe, wacht met de bloemkool.
Kip: Voeg kip en het citroensap toe en laat pruttelen.

Op middelhoog vuur 25-30 minuten laten pruttelen. Bij de bloemkoolvariant, voeg  je de bloemkool na 15 minuten toe en laat 10 min opwarmen in de saus. Als de saus te dik is kun je water toevoegen.

Serveren maar! Wij eten er graag rijst bij, naanbroden, verse koriander en ik vind het het allerlekkerst met een scheur yoghurt ernaast.

Basmati rijst (lees hier hoe wij die maken)

Dit soort recepten bedenken we niet zelf, het origineel van het recept staat hier: http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/538347/chicken-bhuna buhna