Zes weken had ik mijn huis uitgeleend aan een vriendin. Ik reisde rond met een rugzak en flexwerkte waar ik kon, ik plande weinig. klik voor alle verhalen over mijn huisloze tijd / klik voor een overzicht

Toen de couchsurfer weer was vertrokken en ik terug was van een heerlijk weekend in Den Haag met mijn middelbareschoolvriendinnen [lees], woonde ik weer heerlijk rustig en alleen in Amsterdam Noord.

Fleur (de huiseigenaar) had een lijst gemaakt met “leuke dingen in (de buurt van) Noord” en alles wat ze aanraadde was inderdaad leuk gebleken. Onderaan de lijst stond “leuke dingen doen met de Buurman”. Dus ik sms’te hem en kort daarop gingen we samen een terras zoeken in Noord.

We wandelden naar de camping in de buurt, daar was hij ook nog nooit geweest. We bekeken het hele terrein, bewonderden de kleine huisjes die je er kunt huren en bekeken tenten van binnen. Op het terras konden we een Amsterdams biertje drinken. Daarna wandelden we door een lekker ruikend groen bos naar een ander etablissement aan de kade. Om de hoek ervan was een klimmuur waar ik dacht: yes, please, maar niet nu.

We praatten over het leven, reizen en meer van zulks. We vergeleken onze levens en luisterden naar verschillen. Ik besefte dat ik een aardig iemand had gevonden. En ik realiseerde me dat me dat verbaast. En dat verbazen verbaast me ook. Als ik alleen ben ga ik er stilletjes van uit dat niemand me leuk gaat vinden en dat ik geen leuke mensen ga ontmoeten. Terwijl het tegendeel elke keer blijkt.

Overal. Altijd vind ik vrienden. En overal, altijd vinden mensen me aardig. En overal vind ik mensen waarmee ik een fatsoenlijk gesprek kan voeren. Absoluut niet iedereen is leuk of interessant en met zeker niet iedereen wil ik vijf dagen in een bus rondreizen  maar ik ontmoet altijd leuke mensen als ik alleen ben. Sterker nog: door alleen te zijn, krijg ik de kans om andere mensen op een mooie manier te leren kennen.

Fleurs lijst met leuke dingen in het Oosten van Amsterdam Noord

(niet alles uitgeprobeerd). Het zijn niet de ultra hippe Noord-plekken, het zijn lieve gezellige plekken in Oost Noord.

 • Café Het Sluisje op de Nieuwendammerdijk (de Nieuwendammerdijk is ontzettend mooi, een genot om over te fietsen, SB)
 • Pleur & De Koek, buikslotermeerplein
 • Wandelen langs het water bij Schellingwoude
 • boodschappen en lunchen bij de Landmarkt
 • Zwemmen in het Noorderparkbad
 • Pizza halen op het Purmerplein
 • Indisch halen bij Kanibalen en Paradijsvogels op de Van der Pekstraat
 • taartje eten bij het schoolhuis in Holysloot (ik flexwerkte er)
 • melk halen bij de boerderij Ons Verlangen in Ransdorp
 • koffie drinken op de dijk in Durgerdam (enige café daar)
 • leuke dingen doen met de Buurman