Ik heb huisluizen.. ze doen zich tegoed aan sommige planten in de huiskamer. Van de sla spoel in ze af voordat ik het eet, maar nu storten ze zich op de cosmea’s die ik aan het opkweken ben voor in de tuin van meneer T.

Ik zocht op internet wat ik tegen die luizen kon doen, maar betwijfel de effectiviteit van sommige methodes. Zoals deze:

“Ik had luis en rupsen in mijn bessen struik, heb er een grote vuilniszak (kliko)om heen gedaan en sigaretten tussen de takken aangestoken. Na een tijdje keek ik even en daar lag een heel groene strook luizen onder mijn struik.”
(bron)

Meneer T zegt nuchter: sproeien met water, kunnen ze niet tegen.

Maar mijn plantenspuit is bezet. Ik heb er appelazijn met water in gedaan en sproei er mijn haren mee in na het wassen*.

De luizen heb ik daarom maar het de hand verwijderd, de dunne cosmeastelen zijn nu luisloos. Eenmaal buiten zal de natuur snel korte metten maken met de nieuwe, groene boeven die ongetwijfeld weer op zullen duiken. Ze zullen dan worden opgevroten door lieveheersbeesten en dergelijke. Of niet, maar buiten maakt het allemaal wat minder uit.

*Een retegoed alternatief voor conditioner: m’n haar wordt er zacht van. Het ruikt alleen naar appelazijn en tsja, dat ruikt niet naar bloemetjes.

 

>> Cosmea ziet er zo uit straks
>> De zaadjes van de cosmea komen uit het griftpark waar ik ze een jaar of wat geleden meenam. Meneer T zaaide ze uit in zijn tuin (kijk) en bewaarde de volgende generatie zaadjes weer.