hoest

Twee weken geleden voelde ik dat ik verkouden zou worden. Ik begon veel te niezen en inderdaad lag ik een dag later met een sip gezicht op de bank naar romantische komedies te kijken. Want dat gebeurt er als ik ziek ben. Vroeger gecombineerd met paprika-chips, maar dat mag tegenwoordig van mezelf niet meer.

Ik hoef niet meer in bed te liggen en ik loop niet de hele dag te snotteren, maar echt over is de verkoudheid nog niet. Mijn kriebelhoest verdwijnt maar niet. ‘s Ochtends als ik wakker word zit mijn hoofdvol snot en mijn keel vol slijm. Jakkes.

Nu vond ik een recept met suiker, honing en tijm. Tijm is een van mijn lievelingssmaken maar van suiker houd ik niet, omdat ik heb gelezen dat je suikerspiegel er te snel van stijgt en dat zou ervoor kunnen zorgen dat ‘ie gaat schommelen, waardoor je stemming kan meeschommelen en vooral dat laatste is iets waar ik absoluut niet op zit te wachten. ENFIN.

Hoestsiroop

15 gram gedroogde Tijm 20 minuten laten koken in wat water (een halve liter bv).
Tijmwater door een zeef gieten, als je helemaal geen stukjes wilt, leg je in de zeef een schone zak- of kaas- of vaatdoek.
Voeg wat honing en agave siroop toe, laat wat inkoken. Na 30 minuten is het iets dikker. Wil je het nog dikker dan laat je het langer koken. Het dikt nog in als het afkoelt, dus zeker niet te lang laten inkoken. (Als dat wel gebeurt is, zoals bij een uitprobeersel van mij het geval was, dan zet je het op de verwarming als je het nodig hebt. Het moet nog wel lekker smaken, zo niet dan is de honing te erg verbrand.)

Vooral fijn bij kriebelhoest.

hoest

 

  • ‘s Avonds leg ik een in parten gesneden ui naast ons bed, dat is goed voor de ademhaling als je vol snot zit.
  • Bij een vorige verkoudheid maakte ik een honing-uien drank, die was niet vies. Ik weet niet meer wat ik precies deed. 
  • Omdat tijm een anti-septische werking heeft, drink ik ook liters tijm thee. Nu nog uit een bakje van de Sprmrkt. Hopelijk hebben we dit jaar wel zoveel tijm dat we onze eigen vraag kunnen bijhouden. Ik vind het een van de lekkerste kruiden.

 

← Vorig bericht

Volgend bericht →

1 Reactie

  1. Handige tips! Het helpt ook om met een extra kussen te slapen. Daardoor heb je minder ophoping van slijm achter in de keel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *