Stekken is zo gemakkelijk.
Bij de boedelverdeling kreeg meneer T onze aloë vera plant. De plant was een kerstcadeau van mijn broertje aan mij, maar op voorwaarde van stekking was ze nu bij meneer T gebleven.
Het is een gezellige plant, onze aloë. Ze oogt altijd een beetje gedrogeerd, ze hangt in het potje, er komen steeds meer scheuten aan de zijkant maar de hoogte in, ho maar. En er komen ook nooit bloemen in, maar ze fleurde de huiskamer tóch op.
Welke soort we hebben, we hebben geen idee. De ene aloë is de andere niet. Na wat kort gespeur vind ik deze site met allerlei verschillende soorten aloë. Ik word er hebberig van, ik wil nog veel meer soorten! Nog even later vind ik deze nog veel langere lijst. Er zijn echt heeel veel soorten aloë vera. Met welke hebben we nu van doen? Ik heb me een breuk gezocht maar geen specifieke naam voor deze variant kunnen vinden.
Het stekken van meneer T liet op zich wachten dus toen ik weer even in de buurt van de aloë was en meneer T niet oplette, pielde ik een van de zijscheuten van de plant af en ik plantte de die in een potje met zand dat al heel handig op de vensterbank klaar stond (er wordt daar heel wat opgekweekt, maar soms komt er geen enkel zaadje uit en dan blijft er een leeg bakje met zand over).
Laatst was ik er weer en zag tot mijn grote vreugde dat de plant nog leefde en net zo gedrogeerd als de moederplant over de rand hing. Missie geslaagd. Binnenkort gaat deze ook zijscheuten aanmaken en dan ga ik lekker door met stekken.
Moet je jezelf insmeren met het sap uit de bladeren omdat het zo goed voor je is? Op “het internet” kan ik nergens overtuigend, wetenschappelijk onderzocht bewijs vinden van de huidreparerende eigenschappen van de plant. Er zijn hele volksstammen die het (sinds jaar en dag) gebruiken maar wetenschappelijk bewijs kan ik niet vinden. De positieve online bronnen die ik kan vinden, verkopen de plant of extracten ervan en wie het verkoopt is vaak overtuigd van de kwaliteiten van het eigen product. Daarnaast zijn er heel veel “food” en “health” bloggers enthousiast over de plant, maar zij zijn niet de beste bronvermelders. Wikipedia zegt “There is little scientific evidence of the effectiveness or safety of Aloe vera extracts for either cosmetic or medicinal purposes. A research study finding positive evidence is frequently contradicted by other studies.” Nu is de grote W een bron van likmevesje. Ik heb dus geen idee. Ik zal er één been mee insmeren en zien of het er af valt of niet.
>> Wie een stekje van haar/zijn (anderssoortige) aloë voor me wil maken: graag.
>> Wie een stekje wil: mail me >> na stekking ophalen centrum Utrecht.
>> Wie weet hoe mijn aloë heet?
Mensen zeggen wat
Pieter Smagge
"Grappig, die ojee-reacties, maar op het podium is best eng in het begin ..."
Margo
"Heee Sanne, Wat een heerlijk stuk. Op deze manier had ik nooit naar ..."
Pieter Smagge
"Dank je Sanne, dit was mooi om te lezen. Fijn dat je weer ..."
Kirsten
"Dankjewel. Weer een heerlijk verhaal. Ik herken de regen. Dat soms ook zo ..."