Ze zijn kant-en-klaar verkrijgbaar bij sommige Albert Heijns: knakwortels. Worden er bij jou ook bepaalde verwachtingen opgewekt?

Ik at ze met Nate, de vegan. We aten er rijst bij.

Ze smaken absoluut in de verste verte niet naar knakworst. Niet. Knakworst is overdreven zout en heel rokerig en vettig. Allemaal eigenschappen die de knakwortel helemaal niet heeft. De knakwortel smaakt naar gekookte wortel met kruiden. Hij ruikt ook heel erg naar wortel. Doe je dit op een broodje met heel veel saus, dan is het vast prima. Maar alles op een broodje met heel veel saus is prima.

Knakwortels kopen vind ik zonde van het geld, kun je beter wortels in de oven roosteren, dit recept vond ik bijvoorbeeld, dat klinkt heerlijk.

Verder eet ik wortels liever:

  1. in een taart
  2. rauw, in de lengte doorgesneden, in humus (pittige) gedipt

Toen ik nog studeerde probeerde ik in vele talen de zin “gisteren heb ik wortels gekocht” te leren zeggen. Ik begon met het Pools. Ik had een Poolse vriendin en waarschijnlijk had ik de dag ervoor wortels gekocht.

Wczoraj kupiłem marchewkę

Hoe je het schrijft moest ik even opzoeken, maar je zegt “vtorij kopiewan marhev” en als je het zegt, dan kijken Poolse mensen je heel raar aan omdat je net iets heel willekeurigs hebt gezegd, in hún taal! Enthousiast beginnen ze terug te praten en direct blijkt dat je met een zin door je vocabulaire heen bent gebrand.

Yesterday I bought carrots
Gestern habe ich Karotten gekauft
Hier j’ai acheté des carottes
Ayer compré zanahorias 

En de rest ben ik vergeten, aanvullen mag. Maar daar zijn regels aan verbonden! Alleen als je het uit je hoofd kunt opschrijven, geen gegoogle. Ik heb me zelf niet aan die regels gehouden want ik wilde geen fouten maken, maar ik ben de baas hier.

De wortels at ik met Nate (waar ga je anders heen met je veganistische wortels dan naar je veganistische buurman?).

Daarna ging ik naar Shammy, die kok is. Voor haar had ik een worteltje bewaard. Na een (onwillig) hapje concludeerde zij direct hetzelfde als Nate en ik (“is een kruidige gekookte wortel”) en gingen we wijnen proeven die ze straks in haar Griekse eethuis gaat verkopen. We kozen twee briljante witte wijnen en waren over de rode niet te spreken, dus daar moeten we nog een keer voor proeven.

In haar eethuis kun je straks óók veganistische, glutenvrije gyros eten (kan ik weer een eet date met Nate) en vegetarische bifteki, maar absoluut geen knakwortel.