“Wat zou jou gelukkiger maken”, had ik ’s morgens aan meneer T gevraagd. Hij had niet meteen een antwoord.

Die dag dwarrelden we door Utrecht. We aten eerst kaneelbroodjes bij Carla, bezochten een leuk marktje (mijn beroepsdeformatie) en fietsten naar de Intratuin .

Meneer T wilde heel veel planten kopen (zijn beroepsdeformatie) en hield bij zeker 7 planten een korte spreekbeurt over de eigenschappen, waterbehoefte en familieleden van de plant. Ik vroeg soms dingen als “is dit dan een meerjarige plant?” en dan gaf hij het antwoord.

Hij wil graag een plantenspreekuur beginnen, waar mensen terecht kunnen met hun vragen over planten. Hij is er klaar voor. Ik kreeg het niet voor elkaar vragen te stellen waarop hij het antwoord niet wist. Wist jij al dat er bronskleurig gras bestaat? Dat ziet er altijd uit alsof het verdord is, maar dat is dus niet zo. Vertellen over planten, dat maakt hem gelukkig, dus dat kan op het lijstje met dingen die hem gelukkig maken.

Daarna fietsten we naar de stad waar nog een marktje was, maar dat was net afgelopen. Gelukkig was er nog een wijnfestijn naast waar we direct naar toe konden, maar daar rondlopend beseften we: we willen geen culi-hotdogs en we zijn nog niet toe aan liters wijn.

We vlijden ons neer in een cafétje met fijne banken en een hoog raam. We kwamen twee nieuwe bekenden tegen en aten een grote plank met kaas, olijven en ambachtelijke worst.

“Dit dwarrelen maakt me gelukkig. Maar computeren niet”, zei meneer T gedecideerd. Ik antwoordde dat ik ook van dwarrelen hield, maar dat ik computeren nog niet als een probleem ervaar (terwijl mijn pijnlijke schouder nu: “welles” roept en ik best weet dat ik veel te veel tijd besteed aan staren naar dat scherm. Inmiddels ben ik het dus helemaal met hem eens, vaak duurt dat even.)

“Als we niet computeren, wat moeten we dán doen vanavond?” zei ik verschrikt. We zijn 80% van de week twee marmotjes die lekker knus in ons huis opgesloten zitten te werken en te leven. We waren de avond ervoor al uit gegaan. Vanavond zou echt een marmottenavond worden. We hadden geen zin in een gezelschapsspelletje. Geen zin om samen iets te bakken (je moet wat!), we hadden geen idee. Of toch.. we wilden nog een informatie-iets maken waarmee we mensen konden vertellen wat ze met hun trostomatenplantjes moeten doen.

Het is zo gek dat je planten kan kopen (of krijgen) en dat je dan zelf moet weten of opzoeken wat je met die plant moet doen. Meestal wordt er niks opgezocht en staat de plant daar waar het het beste uitkomt en krijgt ‘ie zoveel water als je denkt dat een plant nodig heeft. Onnodig veel plantensterfte is het gevolg.

We wilden informatie geven over de verzorging van de planten die we weggeven. Omdat boekjes maken mij gelukkig maakt (kijk maar naar mijn project HET MAG), besloten we die avond samen te gaan knutselen. We gingen een boekje maken over de trostomaat.

groenten in kleurWe pakten de enorme HET MAG-doos, daarin zitten alle tijdschriften, boeken, kranten etc. die ik gebruik als er een nieuwe editie van HET MAG of een ander boekje gemaakt moet worden. Alle items in de doos mogen verknipt worden, verscheurd, er mag in getekend worden, gekrast, etc.

Meneer T schreef de tomatenverzorgingsteksten en tekende een tros tomaten. Ik knipte en plakte en tekende. Terwijl ik heel klein schreef en wat typte, pakte meneer T een boek uit de doos over “Groenten, fruit en kruiden in kleur”. We hadden het van Monique gekregen als grapje, ‘om uit te knippen’. Meneer T liet daar niets van in komen, hij las het van kaft tot kaft en voegde het toe aan onze vaste collectie. Er stond zelfs iets in over tomaten en dat was handig want we mochten niet op de computer zoeken naar de Latijnse naam voor tomaten. We moesten alles analoog en dat lukte dus. #score

Soms denken we: “aaah wat maakt ons nou eigenlijk gelukkig?” en “hoe moeten we het worden?” Dan blijkt vaak dat we de hele tijd al bezig zijn met het zoeken naar en het doen van de dingen waar we gelukkig van worden en dat we al heel aardig op weg zijn.

  • Na al dat gelul wil je natuurlijk het boekje zien! Het staat hier.
  • De trostomatenplantjes en de boekjes geven we gratis weg tijdens de Geluksroute, op zondag 17 mei in onze “gelukstuin” van 12-16 uur, ingang tegenover de UNIC school.