Ik wil je het verschil tussen thuis een afhaalmaaltijd eten en in eten uitleggen.

Thuis een afhaalmaaltijd eten, dat is gelijk aan hoe je dat eerst al deed. Voor de één is dat een vork direct in de bakken steken, voor de ander is dat uit de bakjes op een bord scheppen.

Je kunt ook in eten. Dat is uit eten, maar dan thuis. Ik zag een instagramvriendin het ook doen. Een toffe jurk aan, mascara op, kind in nette kleren gestoken, tijd afgesproken, tafel gedekt en bijzonder eten.

Dat gingen Steven en ik ook doen. Ik trok een mijn mooie, zwarte wapperjurk met blote schouders aan en hakschoenen waarop ik buiten op ongelijke keien direct omkieper maar in huis kan ik er uren mee op een stoel zitten. Het zijn erg onhandige schoenen áls je naar buiten gaat, maar ja…

Ik had eten besteld bij Smulders Kookt. Pas kreeg ik de tozo*, en ik was vastbesloten om die zo lokaal mogelijk uit te geven, dus bij wie liever dan bij iemand die altijd zo kookt dat mijn smaakpapillen kleine wave’jes beginnen te maken**.

Ik had de weekendspecial, die is er sinds kort: een menu met een thema. Ik vroeg hoe ze het thema bedacht: “waar ik zin in heb, wat er in me op komt, wat in het seizoen is, etc”.

De weekendspecial bestaat altijd uit een voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerechten, nagerecht én -niet onbelangrijk -een bijpassende placemat.

Wij hadden een Mexicaanse weekendspecial:

We kregen een tas thuis bomvol bakjes. We schepten (bijna) alles netjes over in kommetjes, op schoteltjes en op schalen. We bakten de handgemaakte tortilla’s zelf af in de pan. Er was guacemole, tomatensalsa, kip en bonen. En als toetje een caramelzoete, flan. Die was machtig, maar zo lekker dat we die niet wilden bewaren tot later. Het was heerlijk.

Deze foto heb ik van haar instagram gehaald want ik maak niet zulke mooie als ik honger heb.

Komend weekend is (als dit dit meteen leest) er een Ottolenghi special en kookt ze samen met een kok die jaren bij Ottolenghi in de keuken heeft gestaan (die leerde ze kennen toen ze daar stage liep).

Heb jij dit weekend honger? Als je i.o. Utrecht woont: ga naar de website van Smulders Kookt, zoek de weekendspecial op de homepagina***, log in of typ je postcode om te zien wanneer het bezorgd kan worden, bestel, doe voorpret. Bedenk wat je gaat aantrekken, welk tafelnummer jullie tafel wordt, wie de ober is en wie de afwasser. Eet smakelijk. Eet in.

* dat is de tijdelijke overbruggingsregeling van de overheid voor zelfstandigen zonder geld waarvoor ik ontzettend dankbaar ben.
** En die ook mijn beste vriendin is. Die ik leerde kennen omdat ik meer dan 6 jaar geleden een enthousiaste blog over haar schreef toen ze nog maaltijden verkocht vanuit haar bakfiets.
*** zie je de special niet staan, dan is die uitverkocht of staat de nieuwe nog niet online, nieuwe specials verschijnen meestal rond dinsdag - heb ik me laten vertellen.