Ik hou van spreadsheets.

We leerden elkaar kennen bij Brabant Water. Niet om op te scheppen hoor, maar ik was daar in 2001 verantwoordelijk voor de communicatie rondom de woonwerkvergoeding. Ik kreeg een heel grote spreadsheet voor mijn neus, waar al meerdere mensen middels een burn-out het pand door hadden verlaten. En nu mocht ik.

Ik leerde hoe je filters maakte en mijn liefde en kennis groeide middels de uitleg van Frank die op de eerste verdieping werkte en al zo gek was op excel als ik later zou worden.

Ik begon te spelen met formules en verwijzingen. Oh je kunt zo veel met spreadsheets.

Dat ik toen in het diepe werd gegooid met een mega-excel, dat was mooi. Mijn eerste kennismaking was hard en grondig, daarna ging ik me steeds meer verdiepen. Ik leerde een heleboel bij. Elke nieuwe casus heeft weer nieuwe uitdagingen. En excel kan veel.

Sinds een paar jaar werk ik met gsheets, dat zijn de spreadsheets van google. Ze lijken erg op excel, de spreadsheets van microsoft. Google had als voordeel het niet alle wielen hoefde uit te vinden, slechts hoefde te kopiëren en snel en lenig voort kon borduren op jaren investeren van microsoft.

Door gsheets herontvlamde mijn liefde voor spreadsheets. Ze was nog altijd aanwezig maar bevond zich in de rustige vaarwateren van “we kennen elkaar nu al een tijdje en het spannende is er even van af”.

Gsheets staan online, dat is handig want je kunt ineens je bestanden heel eenvoudig met iedereen delen. Ik kan zonder enige moeite een link naar een voorbeeldbegroting maken. Kun jij gewoon inzien door een klikje. [Verliefde blik.]

Dat de sheets online staan, heeft nog een ander megavoordeel: daardoor kun je heel gemakkelijk verwijzingen maken naar andere bestanden. Als je dus een spreadsheet maakt met alle reacties van mensen op een online formulier, dan kun je in dat bestand een directe koppeling maken naar bijv de brief die je mensen wilt sturen, een ander bestand waar in je een financieel overzicht hebt gezet. Als je nu nog niet enthousiast bent geworden dan weet ik het niet meer hoor.

In de jaren dat ik de Zelfgemaakte markten organiseerde en de Zelfgemaakte scheurkalenders (zelf) maakte, maakte ik te pas en te onpas allerlei heerlijke overzichten en schema’s. Maakte ik filterbare taaklijsten. Soms als ik het druk had moest ik mezelf een beetje inteugelen want liefst koppel ik alles en maak ik alles automatisch en mooi en goed en dat alles berekend wordt. Maar daar is niet altijd tijd voor. Maar ik vind het zo leu-heuk. Ja maar daar is niet altijd tijd voor.

Van overvolle spreadsheets maakte ik selecties, overzichten: een data analyse uit excel halen is echt niet moeilijk. Van een rommelige facturen-overzicht maakte ik een mooigekleurd strak geheel waar geen fouten meer in sluipen. Ik hou van spreadsheets. Ga ik nu ook zeggen dat ik er in “excelereer?” Jep. Zojuist gedaan.

Soms kan een liefde zo onschuldig beginnen en een verder leven vol passie veroorzaken.

- Als jij een uitdaging hebt op het gebied van excel of als je in je administratie een uitdaging ziet waar je niet uitkomt: vraag me om hulp.  Als je ergens niet uitkomt en je wil dat ik meekijk: doe ik graag. Ons eerste gesprek erover is sowieso kosteloos. Als ik je hulpvraag daarna in een handomdraai kan laten verdwijnen dan doe ik dat ter plekke. Als het wat ingewikkelder is, dan spreken we een leuke prijs af en maak ik wat moois voor je. 
- LES! Sinds eind 2020 geef ik online spreadsheetles voor beginners. Ben jij nog niet zo goed in spreadsheets? Laat me het je leren. Meer informatie