er is genoeg

Er zijn genoeg zaadjes, groenten, planten, vruchten. Met wat tijd, liefde, aandacht, water groeien ze en ze maken dan zó veel nieuwe zaadjes dat het me elke keer een groot wonder toeschijnt dat niet de hele wereld vol afrikaantjes, pompoenen en meloenen staat.

Zie ik in een tuin een mooie uitgebloeide bloem met bruine, droge zaadjes, dan neem ik soms wat mee. Ik kan ze er zo uitschudden, in mijn zak stoppen en aan meneer T geven, die maakt er dan weer nieuwe bloemen van.

Een paar maanden geleden nam ik ergens wat zaadjes mee, van een plant die er gedroogd veelbelovend uitzag. Het is zo anders met die zaadjes dan met zo veel andere dingen. Bij planten heb ik niet het gevoel dat er te weinig is, dat er maar 10 van in het rek staan en maar houdbaar tot overmorgen. In alle tuinen staat meer dan genoeg.

Ik stopte de zaadjes in mijn broekzak en vergat ze meteen weer. Toen ik weken later de broek uit de wasmachine haalde, hoorde ik bij het ophangen op het droogrek dingetjes op de grond vallen. Dat waren de zaadjes uit mijn zak.

Ik heb ze aan meneer T gegeven. Hij was benieuwd naar welke plant ik onze tuin in probeerde te krijgen, maar ik had geen idee meer. Hij bewaarde de zaadjes in een zakje met opschrift “???”. Nu, in maart, plant hij ze want de meeste dingen kunnen nu binnen worden opgekweekt.

??? klein

Ze staan in het bakje en ondanks een spoelbeurt met wasmiddel op 40ºC staken ze binnen anderhalve dag boven het zand. Spannend! Wat zou het zijn? Sterk is het zeker. De Salvia en de Liatris laten nog even op zich wachten.

Twee jaar geleden vond ik ook wat zaadjes, die gingen niet de wasmachine in. Ook daarvan wisten we niet wat te verwachten. Ik hou van frêle bloemen, dus waarschijnlijk was het een frêle bloem, maar wat precies?

Ze werden geplant en aan het einde van de zomer stonden ze heerlijk te pronken in de zon:

cosmos en tuinhuis

Het zijn die hoge, roze bloemen, voor de werkbank: cosmos! Mijns inziens een mooie aanwinst voor de tuin. Dat prachtige huisje daarachter, dat is ons tuinhuis. Meneer T heeft het ontworpen en gebouwd. Het is echt niet vervelend om een relatie te hebben met een goeie huis- en tuinontwerper.

De volgende keer ga ik proberen te onthouden een foto te maken van de bloem of plant, zodat we weten wat we aan het opkweken zijn.

Van al deze bloemen kunnen we aan het einde van de bloeitijd zaadjes verzamelen, dan hebben we zelf zaad genoeg. Wat een fijn idee.

-‘Genoeg’ is trouwens een ook een erg interessant tijdschift over dat er genoeg is.

← Vorig bericht

Volgend bericht →

4 Reacties

  1. Bedoelt u Cosmea, mevrouw planttt?

  2. Mevrouw T

    Ja Thea, Cosmea, ookwel cosmos bipinnatus http://nl.wikipedia.org/wiki/Cosmea

  3. Mevrouw T

    aiaiai, de ??? hebben het niet gered! We zullen het nooit weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *