Een heerlijk moment in de aanloop naar lente, want hoewel nog behoorlijk vroeg in het jaar, zaaide ik vandaag de eerste chilipepers en paprika’s, basilicum, koriander. Met name voor de verschillende pepersoorten is het belangrijk om zo vroeg mogelijk in het seizoen te zaaien. Het kost in ons Nederlandse klimaat heel wat tijd voordat pepers afrijpen. Iedere week die de planten extra krijgen is dus meegenomen, maar bovenal is de eerste zaaidag een ontwaken uit de wintersluimer – een belofte aan toekomstige dagen van goud.

130210_Eerste_Zaaidag_03Niet verwonderlijk dus dat sommigen al beginnen met de zaai van chilipepers rond de kerstdagen of op nieuwjaarsdag, om zo extra vroeg te zijn. Het grote nadeel daarvan is dat het winterse daglicht in de maand januari eigenlijk nog niet voldoende is om de zaailingen een goede start te geven. Het risico is dat ze zich daardoor teveel uitstrekken (om toch een beetje licht te vangen) en pierig worden. Dit probleem is te verhelpen door te kweken onder een groeilamp. Of, en dat heeft mijn voorkeur, door het uitoefenen van geduld.

130210_Eerste_Zaaidag_06

Een eerste zaaidag half februari is nog steeds behoorlijk vroeg, terwijl het buiten wel merkbaar lichter begint te worden. Er zijn geen onnatuurlijke omslachtigheden zoals lampen meer nodig, een vensterbank volstaat, heel eenvoudig. Ondanks dat het lichter is, zullen de zaailingen straks nog steeds de neiging hebben naar het licht toe te groeien. Dit is gemakkelijk te verhelpen door de bakjes elke dag een slag te draaien, de plantjes zullen dan recht omhoog groeien.

130210_Eerste_Zaaidag_04

130210_Eerste_Zaaidag_01

Maar zover is het nog niet, het duurt eerst een week of twee voordat de peperzaden ontkiemen. Sommige pepersoorten zijn iets sneller, andere veel trager. Vaak ligt dit tussen de tien dagen (‘Capsicum Annuum’) oplopend tot ruim een maand (sommige soorten ‘Capsicum Chinense’). De meeste pepersoorten die ik kweek vallen onder de Annuum categorie, dus de verwachting is dat de eerste plantjes na een dag of tien boven de grond zullen komen.

Voldoende en constante warmte is belangrijk voor het ontkiemen van peper- en paprikazaden. De trays waarin ik ze zaai komen de eerste weken dan ook bovenop de verwarming te staan. Na de kiemfase kunnen ze verplaatst naar een -iets koelere- plek in de vensterbank.

130210_Eerste_Zaaidag_05

Vandaag zaaide ik verder alvast twee soorten basilicum, en koriander. Feitelijk kan dat binnenshuis het gehele jaar, maar in november, december en januari zit er eigenlijk geen groei in. Het nu zaaien van deze kruiden is voor mij een kleine test om te zien wat het resultaat van een februari-zaai is. Gaande het seizoen zal ik beide kruiden vaker zaaien, om zo de verschillen in ontwikkeling bij verschillende zaaiperioden bij te kunnen houden.
Nu alles in verschillende zaaibakjes zit kan het grote wachten op de eerste groene blaadjes beginnen, ofwel het-grote-wachten-op-lente.

Hieronder een overzicht van de vandaag gezaaide soorten.

Pepersoorten:
Capsicum Annuum – Jalapeno (5x)
Capsicum Annuum – Cayenne ring of fire (5x)
Capsicum Annuum – Bulgarian Carrot (5x)
Capsicum Annuum – Chilly Chili Hybrid (7x)
Capsicum Annuum – Cheyenne (5x)
Capsicum Baccatum – Champion (5x)
Capsicum Baccatum – Lemon drop (5x)
Capsicum Annuum –  Onbekend (Zaden afkomstig van “Uit je eigen stad”) (5x)
Capsicum Annuum – Westlandse Lange Rode (Zaden afkomstig van eigen kweek in 2012.) (5x)

Paprikasoort:
Capsicum Annuum – Corno di Toro Rosso (Zoete rode puntpaprika)(5x)

Basilicumsoorten:
Ocimum Basilicum – Genovese
Ocimum Basilicum – Edwina

Koriandersoort:
Coriandrum Sativum – Koriander