Negen jaar lang organiseerde ik elk jaar een kerstmarkt met alleen maar zelfgemaakte dingen: de zelfgemaakte kerstmarkt. Het was zo’n fijne markt!

Dit jaar is er geen kerstmarkt want ik raakte overspannen en als piek op de kerstboom besloot de geldschieter van KNUS dat het budget dit jaar beter kon worden besteed aan de piano op het domplein. Toen ik dat hoorde, voelde dat (o.a.) als opluchting. Want ik wist dat ik de markt niet meer wilde organiseren zonder dat budget. Dan zou ik dubbelextra megahard moeten werken en iedereen zou alles voor minder dan de helft moeten doen. En dan zou ik weer terug-bij-af zijn. Hun beslissing hielp me om te stoppen met organiseren van mijn kerstmarkt.

Deze periode is raar voor me. Negen jaar deed ik elk jaar die kerstmarkt. (En de scheurkalender, met het zelfmaken daarvan ben ik ook gestopt). Nu heb ik een voor kerst ineens tijd. Ik kan rustig werken, bouwen, beetje schrijven. Allemaal dingen die ik nodig heb.

Nu zou ik met de laatste voorbereidingen van de markt bezig zijn geweest. Ik zou vast heel gestresst zijn geweest en hyper en misschien wel weer zo gespannen als vorig jaar. Toen kon ik niks meer aan mensen vragen, zonder te stotteren. Het was echt zwaar. Als ik de foto’s zie dan ben ik overal aan het lachen, maar ik was toen écht óp. Ik genoot tusendoor met hele kleine beetjes, was dolblij met alle hulp die ik van iedereen kreeg, want zonder die hulp … oeioei.

Ik mis het toch. Want de markt en de kalender, dat waren mijn uitlaatkleppen. Raampjes naar een groot publiek waar ik dingen kon zeggen, en die werden dan ook gehoord. Ik kon steeds weer nieuwe dingen bedenken (zoals de posterontwerpwebstrijd en de zelfgemaakte kerstkaarten-serie). En dan die markt, doordat iedereen er zo veel aandacht en liefde in stopte was het echt een bijzondere plek. Daar keken mensen elkaar aan, ze praatten, verkochten, kletsten. Wat was dat bijzonder. Ik was zo trots op wat dat was geworden.

Het organiseren was pittig want ik ben iemand die zich heel erg focust op details en die snel het overzicht verliest. Als er nog 389 dingen moeten gebeuren, kan ik niet slapen. En als je een markt organiseert dan is er altijd genoeg of meer te doen. Ik kon maar niet loslaten dat ik niet iedereen tevreden kon maken. En ik vind het verschrikkelijk als dingen niet gebeuren zoals ik ze bedacht heb. Dat is een eigenschap die ik pas dit jaar in de ogen ben gaan kijken.

Ik vond altijd dat ik me aanstelde. Kom op zeg! Nou en dat het anders gaat? Dat is gewoon zo. Maar vanbinnen krijg ik allerlei errors op het dashbord. Ik vond dat ik gewoon wat chiller moest doen. Maar dat werkt niet echt. Dan ben je overstuur en dan doe he het ook nog eens verkeerd omdat je eigenlijk “chill” moet doen.

Dit jaar begin ik te accepteren dat ik moeite heb met plotselinge overgangen en dingen die niet gaan zoals ik wil. Ik leg me er niet bij neer, ik besef zacht: “oh ja, dit is dat er iets anders gaat dan jij wil”. En verder: ” dat vind jij moeilijk. Nou kom maar even hier even (ademen/knuffelen/rust/huilen) en dan als je herstelt bent, gaan we weer rustig door ok?”

Dit jaar doe ik dat organiseren niet. Nu de datum dat het geweest zou zijn nadert, voel ik dat ik een heel klein beetje gespannen raak. Het zit in mijn hoofd. Het maakte me een beetje nostalgisch en verdrietig. Dat voelt logisch en prima.

Ik wil graag een andere kerstmarkt gaan bezoeken dat weekend, maar als ik er aan denk dan moet ik al huilen. Ik vind het zo jammer dat het niet meer lukte, maar ik ben ook zo blij dat ik nu vrij ben om te groeien en door te gaan.

Het kleine beetje jeuk dat ik voelde om toch te organiseren heb ik steeds onderdrukt, tot nu. Ik wilde de kerstspullen opruimen die ik sinds 2009 verzamelde ter decoratie van de Zelfgemaakte markt. Mijn schuur, mijn opberghok én een deel van mijn kasten is gevuld met roodwittegoudenglitterzooi. Tijd voor ruimte. Tijd voor een kerstuitverkoop. Dat is dus basically een één-kraams-kerstmarkt. Met vooral tweedehands kerstspullen. Met kerstkaarten uit de zelfgemaakte-kerstkaarten-serie. Met een gloeiwijn bar, natuurlijk. En zelf-te-maken chocomelk, net als in 2009.

Je kunt er ook een Zelfgemaakte Gloeiwijn Pakket bestellen. Voor 15€ krijg je een doos (meer mag ook) bij je thuis (in Utrecht) bezorgd vóór kerst. Meer dan 10 pakketten bestellen = 10% korting. Je kunt ze ook nu al bestellen via een berichtje.

In het pakket zitten alle ingrediënten voor het maken van zelfgemaakte glühwijn (🍷, 🍋 , kruiden in zakjes, suiker, bekers, etc). Een mooi gezellig, label en natuurlijk het recept.

Je bent zaterdag van harte welkom! Er is oogcontact, geklets en mooie kerstzooi.

KOMT DAT KOPEN
kerstuitverkoop voor mijn deur 

Zaterdag 7 dec 2019 
van 12-16 uur 
Dichtbij Watertoren breedstraatbuurt (je ziet ons vanzelf) Utrecht