Er waren twee feiten die ik nog helemaal niet aan elkaar koppelde in mijn hoofd: 1. Ik maak graag zelf drankjes. 2. De jongens van Het Brauhaus aan de Westerkade in Utrecht waren op zoek naar goeie frisdranken.

Ik had hen zonder dat ze er om vroegen al verschillende opties gegeven: mensen die ik kende die drankjes maakten, zelf te maken drankjes (ze waren al aan het fantaseren over kombucha). Ik vertelde dat ik had gelezen dat ze bij Keuvel in Amsterdam alleen maar aangelengde limonade’s verkopen, omdat je dan dat water niet naar de locatie hoef te vervoeren, wat ik een goed idee vond. Kortom: ik voelde een sterke aandrang om dingen te zeggen over hun frisse drankjesassortiment.

Thuis keek ik naar mijn keukenblad. Vol met bubbelende, bruisende drankjes in verschillende stadia van fermentatie. Toen pas bedacht ik het: “ík wil het doen! Ik wil drankjes maken voor het Brauhaus.” Het duurde even voor ik dat door had, want zo hoort het toch niet? Drankjes maken moet je aan professionele drankenbrauers over laten! Nee, heus niet. Hoe denk je dat professionelen ooit begonnen? Ik heb niet de ambitie om frisdrankgigant te worden, maar ik wil wél een goede reden om regelmatig een nieuwe (fris)dranksmaak te maken. Ik vind het zo leuk om mensen nieuwe en zelfgemaakte dingen te laten proeven. Ik stelde het ze schoorvoetend voor en ze knipperden niet eens met hun ogen. Ze vonden het een goed idee, dat was fijn.

Het past zo precies bij het de koffieleuten want ze houden enorm van experimenteren met smaken en ze hebben elke maand 4 nieuwe filterkoffies. Zij vinden het ook al zo leuk om mensen lekker te laten proeven.

De komende maanden heb ik een nieuw project: drink-t. Ik maak elke maand een nieuwe, spannende limo. De limo’s zijn niet gefermenteerd want het lukt me nog niet om iets stabiel te houden (er komt dan steeds meer alcohol in en dat is *hik* niet de bedoeling). De eerste van de serie van drink-t is een tijm-ranja. Lees hier hoe je die zelf kunt maken (en waarom ik zo vaak tijm gebruik in recepten).

Hier staan alle ranjarecepten/-berichten bij elkaar.