Dit is een prachtig basisrecept. We kregen het jaren geleden van “Hubert van tante Greta”, probeerden het uit en weken er nooit meer van af. Want het is geweldig en makkelijk te onthouden en het lukt altijd.

Als bonus ook nog een variantie die ik laatst bij elkaar bedacht toen ik naar een BYO-feestje ging met tomatenspread en deze muffins (en een fles wijn en een verhalenmaakmachine).

cake

200 gr boter
200 gr zelfrijzend bakmeel of bloem
200 gr suiker
4 eieren

Zet de oven aan om voor te verwarmen op 180ºC. Zet de boter in de oven om zacht te laten worden.

Mix de eieren met de suiker tot ze lekker lichtgeel en luchtig zijn. Vanaf nu niet meer mixen. Giet de boter erbij (niet te heet). Schep het rustig een paar keer om met een spatel.

Kieper de bloem erbij. Je moet het vast zeven, maar dat doe ik nooit. Je moet het ook beetje bij beetje doen, doe ik ook nooit. Schep het om tot het gemengd is.

Vet een bakblik in, ik doe dat het liefst met het papiertje van de boter, dat bewaar ik speciaal voor dit soort gevallen. Ik hou er maar één op voorraad, meer heb ik er niet nodig, zo vaak bak ik niet.

Nu 50 minuten de hete oven in. Controleer met een satéstokje of de cake gaar is. Prik het stokje in het midden, het moet er droog uitkomen.

En tadaaa: geweldige cake.

In deze heerlijke voorzomerse tijd (juni), zie ik in een heleboel winkels bakjes met blauwe bessen, helaas zie ik ze nog niet in onze groententuin. Ik vind ze erg lekker, rauw en in muffins.

 muffins met blauwe bessen

ingredienten:

Alles voor het cakebeslag (zoals hierboven)
1 bakje blauwe bessen
1 el kaneel
2 el kardemom

extra: muffinvormpjes*

Verwarm de oven voor op 180ºC. Maak het cakebeslag zoals hierboven, voeg op het laatst de specerijen toe.

Schenk met een maatbeker de bakjes ¾ vol. Verdeel de blauwe bessen eerlijk over alle muffins, stop ze helemaal onder.

Zet 15 minuten midden in de oven, laat afkoelen in de oven.  Controleer met een satéstokje of de cakejes gaar zijn. Prik het stokje in het midden van een muffin, het moet er droog uitkomen.

*Wij hebben een muffinrek maar dat bakt altijd aan, dus opteer ik tegenwoordig voor de papierenwegwerpbakjes. Ik ben milieuonvriendelijk en lui.