Het moge duidelijk zijn dat ik het leuk vind om zelf dingen te maken. Eten & drinken zijn gemakkelijke slachtoffers van mijn zelfmakerij. Verjaardagen van mezelf of van andere mensen grijp ik aan om meer te maken dan Meneer T en ik alleen op kunnen eten.

Voor de viering van mijn verjaardag, in januari, had ik smeersels, drankjes en taarten gemaakt, Meneer T maakte liters pompoensoep. Mijn petekind, Peter, vroeg zich af wat je allemaal zelf kon maken en of er dingen waren die je niet zelf kon maken. Chocoladepasta, gokte hij, kon je niet zelf maken.

Gelukkig had ik in de week ervoor geëxperimenteerd met chocopasta dus kon ik zeggen: “jawel hoor, wil je het proeven?”. Hij liet daarna de kaasplank en de pittige soep staan en vermaakte zich verder met boterhammen vol chocoladepasta. Wat leuk dat hij precies vroeg naar een random broodbeleg dat ik toevallig net had gemaakt.

We spraken af om in de zomer samen een keer chocopasta te maken. Ik bedacht een basisrecept, met het basisrecept in handen konden we variëren tot we onze superpasta hadden.

Viel het je op dat ik schreef dat ik zelf een recept had bedacht? Met een internet vol creatieve thuiskoks die geslaagde recepten voor homemade Nutella en dergelijke plaatsen, bedacht ik zelf een recept.

De eindresultaten waren heerlijk en – nadat ze waren afgekoeld – helemaal niet smeerbaar. Het was wijsheid om ’s avonds te bedenken hoeveel chocoladepasta je de volgende morgen wilde eten, zodat je die alvast op kamertemperatuur kon laten komen om de volgende morgen een bijna-smeerbare pasta te hebben.

Wil je deze pasta dus maken, doe het dan in de winter en zet de gewenste hoeveelheid pasta op de verwarming ruim voor gebruik, bewaar de rest in de koelkast. Onderaan staat een recept voor hazelnootpasta, die is wel supersmeerbaar.

Chocopasta, basisrecept:

100 gram chocolade (naar keuze)
50 gram boter
50 gram gezoete, gecondenseerde melk

extra ingrediënten:

  • fijngemalen hazelnoten (krijg je een korrelige structuur van)
  • fijngemalen pinda’s (krijg je een korrelige structuur van)
  • chilivlokken (hete pasta)
  • witte chocolade (roer het er op het laatst half doorheen en je pasta krijgt een mooie swirl)
  • met een snuf zout, versterk je de smaak
  • minder zoet wordt ie door puurdere chocola en ongezoete gecondenseerde melk (betere toko)
  • je kunt dus ook pasta maken met je lievelingsmerk chocolade

au-bain-marie-schematischVerwarm de ingrediënten van het basisrecept au bain marie* en roer er alle extra ingrediënten door terwijl het nog vloeibaar is.

Afgelopen zondag maakten ik met Peter zelf pasta en ik heb geloof ik nog chocolade achter mijn oren. Hij kwam zelf met het briljante plan om zelf mooie labels te maken voor op onze pasta’s. We verdeelden de buit eerlijk en kunnen allebei de komende 3 weken elke dag, bij elke maaltijd, chocoladepasta eten.

Het was zo gezellig om samen allerlei pasta’s te maken, dus ben ik beschikbaar voor een workshop chocoladepasta, voor kinderfeestjes en vrijgezellenfeestjes en andere momenten dat er wat te vieren valt. Ik experimenteer ondertussen verder zodat het eindresultaat zowel lekker als smeerbaar is. Mail me als je interesse hebt.

AANVULLING:

Deze homemade Nutella heb ik gemaakt en die is 1) super smeerbaar en 2) enormlekker. Ik maak deze voortaan.

Zelf wat pasta gemaakt? Vertel me over jouw variant, eigen ingrediënten en eindresultaat.

*au bain marie: zet een grote pan met water op het vuur, zet er een metalen schaal op die het water raakt (Haal de schaal er weer af en kijk of de onderkant nat is om te testen of het water de schaal raakt), breng het water aan de kook, nu heb je een schaaltje dat continu op 100 graden C blijft. Wij haalden de pan na het koken van het vuur af want minder heet is al genoeg voor het smelten van chocolade.