Na 892 uitprobeersels, hebben we eindelijk het goeie recept voor de lekkerste, romigste, meest smaakvolle, zeg maar de béste boter.

Thuis boter maken is helemaal niet zo moeilijk, je moet wel op tijd beginnen. Boter krijgt namelijk smaak doordat de room waarmee je werkt gefermenteerd wordt, fermenteren duurt een dag, of twee.

Je kunt de boter van te voren maken en invriezen. Wel goed laten ontdooien voordat je ‘m gaat gebruiken. Je boter is pas goed ontdooid als de structuur van de boter niet meer korrelig is. Ervaring leerde mij dat het best even duurt voordat het weer normaal smeerbaar is.

boter maken

Je ingrediënten

  • slagroom (gepasteuriseerd)
  • echte boeren karnemelk

verder:

  • een schoon potje of een kom en mixer
  • een schaaltje om het vocht in op te vangen.
  • een schoon lapje dat niet naar wasmiddel ruikt
  • stromend water

 

1. Gebruik zoveel slagroom als je zelf wilt. Op het bekertje staat een vetpercentage, dat is ongeveer de hoeveelheid boter die je over zult houden.

De karnemelk moet echte karnemelk zijn. Neem een fles waarop dat expliciet vermeld staat. Daarin zitten namelijk allerlei lekkere melkzuurbacteriën die de melksuikers uit de slagroom met genoegen omzetten in zuur: ze fermenteren de melk en zorgen ervoor dat je restproduct straks lekkere karnemelk is.

Giet een beetje karnemelk bij je slagroom. Ik gebruik op 1 liter zo’n 4 eetlepels, op een beker slagroom een theelepel. Er is niet veel voor nodig om het fermenteren te starten.

Laat de slagroom minstens 20 uur op kamertemperatuur staan. De slagroom wordt nu dikker en smaakt een beetje zuur. Je kunt er nu mee aan de slag, heb je niet meteen tijd: Soms laat ik de slagroom daarna nog een dag in de koelkast staan, daar gaat het fermenteren langzamer verder.

Wees niet bang, je slagroom kan best even zonder koelkast.

2. Boter krijg je door room te mixen of te schudden, totdat het melkvet (de boter) zich van het vocht scheidt (de karnemelk). In een potje kun je room schudden, of je gebruikt een mixer. Zorg dat de room (weer) op kamertemperatuur is, dan gaat het een stuk sneller.

3. Na een tijdje wordt het schudden heel zwaar. Dat hoort zo. Zit er geen beweging meer in je potje? Mooi, dan ben je op de goeie weg. Blijven schudden. Heb je een mixer dan gaat het makkelijker en blijf je lekker mixen. De slagroom wordt nu een beetje korreliger van structuur.

DSC_0018

4. Je bent er bijna! Al snel zullen er korrels in je room komen en dan INEENS slaat je room om en val je met je neus in de boter (nee?). Mix je? Let op wat de karnemelk klotst gemakkelijk uit de mixschaal.

Je hebt nu boter en karnemelk, hoera.

DSC_0029

5. Leg het lapje in je schaaltje, giet daarin de inhoud van je potje. Maak een balletje en knijp het uit. Ik spriets hier altijd alles onder, je bent gewaarschuwd.

boter uitspoelenl6. Als de meeste karnemelk er uit is, loop je met je lapje naar de kraan en spoel je de boter uit. Kneed en knijp de boter, totdat je er geen karnemelk meer in je spoelwater te zien is.

7. Nu ben je klaar. Je hebt jouw eigen boter gemaakt!

Je kunt er nog zout aan toevoegen (als je het zout fijner maakt, verdeelt het zich beter door de boter), je kunt er de lekkerste kruidenboter van maken, of je eet het lekker zonder poespas.