Ik gaf weer een workshop boter maken. Dit keer in het karrenmuseum in Essen, net over de grens, in België.

Het karrenmuseum is echt heel interessant: een park vol oude karren, wagens en koetsen. Er zijn werkplaatsen van oude ambachtslieden en er is een huis waarin allemaal ambachten worden getoond die typisch door vrouwen werden uitgevoerd. Ik die steeds klappend met haar handjes staat bij het horen over karnen, spinnen en andere ouwe ambachten die al lang door snelle machines zijn overgenomen. Als jou zulks ook interesseert, ga dan, ga snel. Het is zo lieflijk en kleinschalig.

Aan de buitenkant van het gebouw met vrouwenambachten is de enige werkende botermolen van België te vinden. Een rad waarin een kalf of een grote hond werd gezet, die maar bleef lopen en lopen totdat aan de andere kant van de muur de verse room in boter was omgezet.

Ik vertelde de aanwezigen zo veel mogelijk over boter maken. Over pasteuriseren en steriliseren, over homogene melk en één deelnemer vroeg zelfs naar het maken van boter van geitenmelk, bonuspunten!

Daarna hebben we samen zeven verschillende soorten boter uit heel europa geproefd. Blind! Zo kun je goed proeven wat je het lekkerst vind. Charlotte (die in het museum werkt) kocht voor mij in de lokale supermarkt een aantal “gewone boters” zodat de proevers na de proeverij zelf de beste boter bij hen in de buurt konden kopen. Ik vulde de collectie aan met hysterische boters uit Frankrijk, Italië en Denemarken.

Daarna maakten we allemaal boter.

Ik had de deelnemers al gewaarschuwd: als je straks aan de slag gaat, dan lijkt het éven alsof het niet meer gaat, maar dan ineens slaat de room in in boter. En dat is zo cool.

En aan hun gezichten zag ik, op het moment dat de boter omsloeg, dat zij het ook heel cool vonden.

Ik, mijn assistente Shammie, Charlotte van het museum en alle deelnemers waren na afloop dolenthousiast. Het was echt heel leuk en leerzaam en gezellig. Ik wil het vaker doen! Huur me in! Laat me voor jou een workshop organiseren.

Wil je ook boter leren maken? Meld je bij me met een groep mensen en we plannen een datum in, of zeg hier dat je op de boterlijst wilt, dan mail ik je als er een workshop-met-vrije-inschrijving is.

Ik geef ook andere workshops.