Welkom in mei. Tijd voor een nieuwe limonade. Deze keer met Maartse Viooltjes en paardenbloemen. Vanwege de kleine oogst is er van deze limo maar 3 liter verkrijgbaar bij Brauhaus, vanaf 1 mei (2015). Haast u, rept u!

In maart ben ik met mijn wildplukkende vriendin Sandra op pad geweest, de stadsnatuur in. We vonden daslook, kraailook, lievevrouwenbedstro en zagen wat paarse viooltjes. We proefden allerlei verschillende planten, alleen die die ik net noemde heb ik onthouden. Zo bouw ik mijn kennis van wilde eetbare planten maar langzaam op. Wildplukken doe je trouwens bij voorkeur alleen op plekken waar geen honden worden uitgelaten, dat verkleint je jaaggebied enorm.
Ze liet me de Maartse Viooltjes proeven. Ze smaken naar bloemetjes, naar zoete bloemetjes, fantastisch. Het lekkerst zijn ze volgens Sandra gedoopt in fijne suiker, gedroogd in een lauwwarme oven. Ik wilde er natuurlijk siroop mee maken.
Ze nam me mee naar een strook waar het paars zag, we plukten er een heleboel, maar ze wegen bijna niets. De oogst: 3 gram.

viooltjes2

Een bakje met 3 gram viooltjes.

Ik deed ze in een potje met 100 ml koud water en liet ze 20 uur staan op kamertemperatuur voor het raam, toen roken ze alsof ze daarna snel overstuur zouden raken, dus zeefde ik de bloemen er snel uit.

Het vocht kookte ik 2 minuten en voegde 100 gram suiker toe.  Dat bewaarde ik in de koelkast in een afgesloten potje. Het was maar weinig, dus ik twijfelde wat ik ermee zou doen. Ik wilde er graag een limo mee maken, maar het moest wel vermengd worden met iets anders, anders was het maar genoeg voor zo’n ⅗ liter.

Kooktijd
Gehinderd door geen enkele voorkennis over het maken van limonades begon ik limonades te maken. Moeilijk is het helemaal niet. Je ontdekt knoeienderwijs. Ik wilde ik een citroen verbena siroop maken (om later te combineren met andere smaken), maar ik wist niet zeker of dat kon (lekker&veilig), dus ik googelde, las het recept niet goed  en kookte het water met suiker en verbena  30 minuten. Het resultaat: suikerstroop zonder citroensmaak. Kook je te lang dan kook je meestal alle smaak kapot (bij paardenbloemen niet) dat leerde ik.

Nu kook ik de meeste siropen maar 2 minuten en laat ze dan een tijdje trekken en giet ze in een fles zonder citroenzuur. Later kan er naar smaak citroenzuur bij, dacht ik, maar toch ging ik eens opzoeken wat citroenzuur nou precies is en ik kwam er op terug.

Citroenzuur
Wat is het precies? Ik struisvogelde me door de eerste limonade heen, maar vond het bij limo twee tijd worden eens op te zoeken wat het is. Wat het doet is al duidelijk: slechts een paar korreltjes aan je limo toevoegen en het geheel barst van de smaak. Het citroenzuur versterkt de smaak, net als citroensap maar dit is vele malen sterker en dus effectiever. Maar wat is het?  Het klinkt niet echt goed voor je: citroenzuuuuuurrrrr.
Ik breng meteen het controversiële nieuws: het is een e-nummer. Wat een grap. Citroenzuur is E330. Het wordt soms uit citroenen gewonnen, maar het kan ook uit suiker worden gewonnen met behulp van schimmels zoals Aspergillius niger.  Het is niet slecht voor je, sterker nog, het schijnt te helpen tegen nier- en galstenen. Het is niet kankerverwekkend.

Voortaan doe ik dus meteen citroenzuur bij mijn siropen, daar worden ze langer houdbaar van.

Paardenbloemen

Russische verzameling paardenbloemen.

Russische verzameling paardenbloemen.

Afgelopen week oogstte ik nog net op tijd een heleboel paardenbloemen op een veldje. De komende weken worden het blaasbloemen en daar kun je geen limo van trekken (denk ik). Stiekempjes plukte ik, want ik was bang dat voorbijlopers er wat van zouden zeggen. De meeste mensen zien de paardenbloem als onkruid, maar de enkeling die dat anders ziet, loopt doorgaans voorbij als je aan het plukken bent. Zie jij ooit iemand plukken, dan hoef je niets te zeggen, over een week staat het veld weer vol met gele bloemen. Ze zijn sterk genoeg om zich weer te herstellen na het gepluk.

Paardenbloemensiroop.

Ik gebruikte:

30 gram paardenbloemen zonder groen
392 gram water
171 gram suiker

Actieplan: Pluk een heleboel paardenbloemenhoofden. Snijd de groene delen en de onderkanten er vanaf.
Weeg je paardenbloemen en houdt deze verhoudingen ongeveer aan:

paardenbloem:water:suiker
1:13:6

paardenbloemensiroopmaken

actiefoto

Breng alles aan de kook, laat 30 minuten doorkoken, giet af door een met een schone doek afgedekte zeef. Giet in een fles die je eerst met heet water hebt gevuld (om te voorkomen dat de fles knapt door de plotselinge hitte van de siroop)

Voeg op elke 250 ml. geconcentreerd vocht ± ½ tl. citroenzuur toe.

De twee bloemen passen mooi bij elkaar, de paardenbloemen zijn veel sterker dan de viooltjes. Proef maar goed of je ze kunt onderscheiden.

Je kunt het volgend jaar zelf maken, want Maartse viooltjes groeien alleen in. Paardenbloemen kun je nog wel plukken, ook zonder viooltjes is deze ranja lekker.

Je kunt het al wel proeven bij Brauhaus op de Westerkade, als je snel bent! Verkrijgbaar zo lang de voorraad strekt.