bloem op de stoep

Met k/woningsdag wilde ik de hele dag iets. Maar alles wat ik bedacht, dat mocht niet.

In mijn huis is elkaar helemaal 1,5-meteren niet te doen, dus we geven elkaar soms een kopje aan. We zien verder nauwelijks andere mensen, aanraken doen we al helemaal niet.

We zaten de hele dag in de zon. We herinnerden elkaar eraan wat we hadden gedaan, wat we zouden hebben gedaan en wat we gingen doen. We genoten ervan dat het even geen gewone dag was, echt een andere dag dan al die andere dagen. Een feestelijke dag. Elke keer als de politie of de handhavers langsreden en we een duimpje kregen waren we opgelucht: we deden niets verkeerd.

Ons huis, dat ligt aan het episch centrum (epicentrum) van de vrijmarkt in Utrecht. We leven er altijd enorm naartoe. ’s Ochtends spraken we daarom af op ons stoepje.

Elke andere koningsdag hadden we nu een slaaptekort en een alcoholoverschot. Nu zaten we kraakhelder in de lentezon naar het gefluit van de vogels te luisteren. En toen het beieren van de kerkklokken aanving, liep Nynke (“vooruitdenken is een keuze mensen”) langs de Hema-toempoucen-rij omdat zij haar poezen besteld had en dus voorrang kreeg. De rij stond tot aan de oude Broese (en dat is weg ver).

We zaten op de stoep een oranje tompoesje (..) te eten toen ik een knappe verslaggever aansprak. Aan zijn loopje kon ik zien dat het iemand van de media was. Aan zijn uiterlijk zag ik dat hij knap was.Hij stelde wat vragen en een paar uur later stonden we op (de voorpagina van) de AD-website, lees dat hier.

Wat zaten we er snoezig bij:

foto: © Angeliek de Jonge

Er hing een fijne sfeer in de stad. Het was iets drukker op straat dan gewoon, maar het was nog rustig genoeg. Passanten hadden zin in een praatje of een groet, het was gezellig.

Overal achter de ramen hingen posters met voorwerpen voor de raambingo*. Ik vond dat een heel gezellig idee. Voor onze stijger stond klein en groot te kijken op hun bingokaart, of ze wat konden met onze vieze voetbal. Ik heb ook een rondje gedaan (geen bingo). Het bevredigde de behoefte aan ouwe-meuk-zoeken toch een klein beetje.

Ik kreeg zin om iets te doe-hoen en toen viel het me in (waar kwam het vandaan?) dat je met water en bloem vast stoepverf kunt maken. Ik checkte het online, en ik had helemaal gelijk.

recept stoepverf

– tarwebloem
– voedselkleurstof (toko)
– afwasmiddel (beetje maar)
– kwasten / spuitflacon

Meng bloem, kleurstof en water tot het een dikte heeft waarmee je kunt verven.

Maak de verf (“het beslag”) wat dunner als je het in een spuitflacon wilt doen.

Door het afwasmiddel wordt het beter smeerbaar, dat stond in het originele recept dat ik vond. Laat het weg als je vermoed dat je schilders de verf in hun mond gaan stoppen.

Ik vermaakte me zó. Met een paar glazen wijn, de zon, een kletsje en bekers vol met bloem, later een flacon vol oranje. Steeds wilde ik iets bedenken waardoor mensen met me mee konden schilderen: iedereen haar eigen beker, en dan een kwast vasthouden met een keukenvelletje? Het is geen doen. Het moet gewoon echt nog even wachten. Nu kun je het in elk geval wel zélf thuis op je eigen stoep doen.

Regent het vanzelf weer van je stoep af? Of om in de woorden van de handhavers: “is dat permanente verf?” Na een tijdje gaat het vanzelf weer van de weg weg. Niet op muren spuiten.

*Een leuk initiatief  van drukkerij LibertasPascal en BlikOntwerpers.

← Vorig bericht

Volgend bericht →

3 Reacties

  1. Ja, het was echt een rare Koningsdag… maar jij hebt mooie tekeningen gemaakt én jullie hebben een gezellig plaatje + praatje in de krant, voor de generaties na ons. ;-) Wist trouwens niet dat je daar woont, haha, grappig, dan ben ik (voor Corona) jarenlang dagelijks langs je huis gefietst…. :-D

  2. Margo

    Mooi verhaal van een rare koningsdag! Wat een tof recept van de stoepverf, ga ik zeker een keer wat mee doen! Liefs Margo

    • Ik wil daar heel graag foto’s van zien. Trouwens: We zijn nu week vol regen verder en de plekke waar de auto’s er niet overheen reden, zijn nog steeds zichtbaar. De kleuren zijn weg, maar het wit is gebleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.